Bombabiztos megoldás reflux ellen

Bombabiztos megoldás reflux ellen

A reflux olyan probléma, mely hazánkban rengeteg embert érint. Már-már azt is mondhatnánk, hogy népbetegségnek számít. Rengetegen szenvednek az olyan kellemetlen tünetektől, mint a gyomorégés, a maró érzés a nyelőcsőben vagy a rossz szájíz. A legtöbben azonnal gyógyszerekhez nyúlnak, pedig a probléma sokszor egy kis odafigyeléssel akár természetes megoldás segítségével is orvosolható.

2023.01.18

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mit érdemes tudni a refluxról, és azt is, hogy hogyan segít a gyógynövények ereje a kellemetlen tünetek megelőzésében, enyhítésében és megfékezésében.

A reflux jelentése, tünetei és kiváltó okai

A reflux egy gyakori emésztési probléma, mely a mindennapok folyamán hazánkban is százezreket érint. Refluxos probléma során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek köszönhetően torkunk és gégénk is irritált, továbbá gyomorégést, émelygést érzünk, mely többnyire gyomorfájdalommal, valamint savas felböfögéssel és kellemetlen szájízzel jár.

A reflux ezen túl gyakran állhat a krónikus köhögés hátterében is, ami néha az éjszakai pihenést is zavarja. Hosszabb fennállása esetén akár torokgyulladást, hangszalag-gyulladást, súlyosabb esetben nyelőcsőfekélyt is okozhat.

Bombabiztos megoldás reflux ellen

Ez a betegség összességében olyan probléma, mely több okból fakadóan is kialakulhat. Egyrészt okozhatja az izomgyűrű gyengesége, de a nagy hasűri nyomás miatt elengedő izomzat is állhat a háttérben. A túlsúlyos, nagy haskörfogatú egyének éppen ezért hajlamosabbak a refluxra, és akár a terhesség is provokálhatja a megjelenését.

A probléma kialakulását ezen kívül az ülő életmód, a helytelen táplálkozás, a zsíros, savas, túl fűszeres ételek fogyasztása is elősegíti. A dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás, bizonyos gyógyszerek használata, de a csokoládé, a kakaó és a paradicsom is a refluxot elősegítő tényezők lehetnek. A stresszes szituációk szintén kedveznek a probléma kialakulásának.

Diétával a reflux ellen

A reflux megelőzése szempontjából rendkívül fontos a kiegyensúlyozott, stresszmentes életvitel. A megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a refluxszal járó, kellemetlen tünetek elkerülhetőek legyenek.

Enyhébb esetekben meg lehet próbálni kiiktatni a provokáló tényezőket, például bizonyos ételek fogyasztásának kerülésével. Este korábbra lehet tenni a vacsorát, célszerű többször, kevesebbet enni és magasabb párnát használni az alváshoz.

A reflux-diéta legfőbb célja az, hogy kerüljük az olyan ételek fogyasztását, amelyek az amúgy is savas gyomortartalmunkat még savasabbá teszik, és hogy a gyomrunk savtermelése ne fokozódjon.

A természetes megoldás: gyógynövényekkel a gyomorproblémák ellen

Sokszor a diéta önmagában nem elég ahhoz, hogy a tüneteket hatékonyan enyhítsük. Ilyenkor érdemes bevetni a gyógynövények már jó ismert erejét. A tünetek enyhítésére a természetes gyógymódok közül leginkább a Fehér akácvirágos teakeverék fogyasztását ajánljuk, mely a benne található fehér akácvirág (40%), fehér árvacsalán hajtás, orbáncfű virágos hajtás és cickafark virágos hajtás együttes hatásának köszönhetően képes hatékony megoldást nyújtani a panaszokra.

A fehér akácvirág gyomorsavcsökkentő tulajdonsága miatt sikerrel alkalmazható a reflux betegségre, de hasonló hatású gyógynövény a fehér árvacsalán, mely szintén savcsökkentő hatása miatt került bele a keverékbe. A cickafarkfű ugyancsak rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, míg az orbáncfű nyugtató, stresszoldó hatású, ezáltal segíti a gyorsabb gyógyulást.

A szervezetbe bevitt lúgosító anyagok szintén hatásosak lehetnek a probléma enyhítésében. Lúgosító hatású például a szódabikarbóna, az almaecet, és bármilyen furcsa is lehet elsőre, de a citromlé is. A lereszelt, nyers krumpli kinyomott leve is ajánlott ebből a célból. Ezeket felváltva vagy egyszerre is lehet fogyasztani.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek