Biztosítja a szív egészségét

Biztosítja a szív egészségét

A máriatövis egy olyan gyógynövény, amelyet már évszázadok óta használnak a hagyományos orvoslásban, illetve a mai modern gyógyszerekben is fellelhető. A gyógynövény nagyon sokféle előnnyel rendelkezik, azonban egyes esetekben, betegségeknél nem fogyasztható. Mutatjuk is, hogy miért is övezi ennyire nagy tisztelet ezt a gyógynövényt.

A máriatövis egy szilimarin nevű vegyületet tartalmaz, amely elősegíti a májsejtek regenerálódását, védve azokat a toxinok, az alkohol és a fertőzések okozta károsodásoktól. A gyógynövény hatékony lehet az olyan betegségek kezelésében, mint a májcirrózis és a hepatitisz.

A gyógynövény a toxikus májkárosodást is megakadályozhatja. A szilimarin javítja a sejtek antioxidáns védelmét a szabad gyökök megkötésével, ezen kívül meggátolja a lipid-peroxidációs folyamatokat és csökkenti a glutationraktárak kimerülését. A gyógynövény segít megelőzni a sejtek idő előtti öregedését és a krónikus betegségek kialakulását.

A szilimarin csökkenti a szervezetben a gyulladásos markerek termelődését, illetve gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A gyógynövény alkalmazható a máj és az epehólyag gyulladásos betegségeiben, mivel kifejezetten gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a májszövetben.

A szilimarin az epe termelését is stimulálja, ami hozzájárul a máj és epehólyag működésének a normalizálásához és megakadályozza az epekő kialakulását.

A máriatövis segít csökkenteni a koleszterint és a trigliceridet a vérben, ami segíthet megelőzni az érelmeszesedést, a koszorúér-betegséget és más szív- és érrendszeri betegséget.

Biztosítja a szív egészségét

Tanulmányok szerint a máriatövis csökkentheti a vércukorszintet és növelheti a sejtek inzulinérzékenységét.

Az immunrendszert is erősíti és növeli a szervezet fertőző vírusos betegségekkel szembeni rezisztenciáját.

A szilimarin rákellenes hatásokkal is rendelkezik. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai együttesen képesek ellensúlyozni a tumorsejtek növekedését és azok progresszióját.

A gyógynövény tinktúra és olaj formájában is használható bőrbetegségek kezelésére. Elősegíti a sebek gyógyulását, illetve gyulladást is csökkent.

A máriatövis enyhe diuretikus hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít csökkenteni az ödémát, segít javítani a mikrocirkulációt, ez különösen nagyon fontos, ha valaki májbetegségben szenved.

Mikor ne fogyasszuk a máriatövist, azaz kiknek nem javasolt a gyógynövény bármilyen formában történő fogyasztása? Azok, akiknek akut gyulladásos májbetegségük vagy cirrózisuk van, mindenképpen konzultáljanak a kezelőorvosukkal, főleg ha valamilyen gyógyszert is szednek.

A gyógynövény fogyasztásának mellékhatása is lehet, például csalánkiütés, viszketés, bőrkiütés, nyálkahártya-duzzanat. Emésztési zavarokat is okozhat, például hányingert, hasmenést, gyomorégést és hasi diszkomfortot. Ezek általában akkor fordulnak elő, ha átlépjük a napi javasolt adagot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek