Bartholin ciszta - csomó a női nemi szerven

Bartholin ciszta - csomó a női nemi szerven

Sokan, amikor valamilyen csomót fedeznek fel bárhol a testükön, egyből a legrosszabbra gondolnak. Bár való igaz, rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet, ám ezen kívül még sok más is okozhatja. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megtudhatjuk, vajon mi az egyik leggyakoribb oka a kisajaknál lévő csomóknak.

Mik azok a Bartholin mirigyek?

A Bartholin mirigyek a kisajaknál, a hüvelybemenet két oldalán helyezkednek el és a hüvely síkosságáért felelnek. Maguk a mirigyek kb. 1 cm-esek, és normál esetben nem kitapinthatók.

Bartholin ciszta

Olykor előfordulhat, hogy a Bartholin mirigyből a váladék nem képes kiürülni, így az felgyülemlik benne. Ennek tünete egy kitapintható csomó, ám amíg nem fertőződik el és gyullad be, addig ezen kívül különösebb panaszt nem okoz. Legtöbbször csak az egyik mirigy záródik el és alakul ki a ciszta, és maga a csomó mérete egészen apró borsószemnyitől tojásnagyságúig is terjedhet. Mivel gyakran igen kicsi elváltozást okoz, van, hogy csupán egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezik fel.

Sajnos előfordulhat, hogy a ciszta elfertőződik, tályog alakul ki - ez igen fájdalmas, lüktető érzést okoz, gyakran hőemelkedéssel, lázzal jár. Ekkor szinte kivétel nélkül orvoshoz fordulnak az érintettek, hiszen a fájdalom komoly hatással van a mindennapi tevékenységekre.

Műteni vagy nem műteni?

A probléma kezelése attól függ, hogy cisztáról vagy már fájdalmas, elfertőződött tályogról beszéltünk.  Amennyiben cisztával áll szemben, úgy a nyomon követés is elegendő lehet, sőt, előfordulhat, hogy felszívódik, esetleg magától kiürül (panasz esetén természetesen sebészi beavatkozás szükséges). Ha viszont nő, fájdalmat okoz, tályog keletkezik, akkor a megoldás minden esetben műtéti.

A műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel, egynapos sebészeti keretek között történik, melynek során eltávolításra kerül a ciszta (ezt a biztonság kedvéért minden esetben szövettani vizsgálatra küldik), majd a falát rögzítik, hogy el ne záródjon újra és a váladék ki tudjon ürülni. Tályog esetén a gennyet elvezetik, majd a területet fertőtlenítik- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza.

A beavatkozás rutin műtétnek számít, kb. 15-20 percet vesz igénybe, és a beteg a műtétet követő nap haza is mehet. Sajnos a probléma kiújulásra hajlamos.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek