Barotrauma: a nyári fülfájás egyik oka

Barotrauma: a nyári fülfájás egyik oka

Búvárkodás, repülés is kiválthatja, a barotrauma ezért főként a nyári hónapokban okoz panaszt. Tüneteiről és kezeléséről dr. AugusztinoviczMonika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát érdeztük.

Ezért nem szabad elhanyagolni

A fülben kialakuló enyhe nyomásérzéssel kezdődhet, de idővel a tünetei egyre kellemetlenebbek, erősödő panaszok jelentkeznek. Halláscsökkenés, a fülben teltségérzet, fájdalom is előfordulhat.

Barotrauma: a nyári fülfájás egyik oka

Tartós fennállás esetén a nyomáskülönbség miatt szövődmények is jelentkezhetnek. A fájdalom fokozódhat, a dobhártya szakadása is bekövetkezhet, amit folyadék szivárgás vagy vérzés a fülből és közepes vagy súlyos hallásvesztés, szédülés is jelezhet.

Emiatt jelentkeznek a panaszok

A barotrauma tünetei akkor jelentkeznek, ha a külső légnyomás változása nem tud kiegyenlítődni a középfülben vagy az orrmelléküregekben. Rendszerint a külső nyomás hirtelen növekedése okozza a panaszt, amit búvárkodás, repülés és a magas hegyről hirtelen ereszkedés is kiválthat. Ahogyan a nyomás kiegyenlítődik, a tünetek is megszűnnek. Vannak azonban olyan elváltozások, betegségek, melyek ezt megnehezítik, így hajlamosíthatnak a barotrauma kialakulására.

Hajlamosító betegségek

A dobhártya két oldalán a nyomás akkor kiegyenlített, ha a dobüreget az orrgarattal összekötő fülkürtön keresztül megfelelő a szellőzés. Ha a fülkürt működése zavart szenved, problémát okoz a nyomás kiegyenlítése.

A fülkürt működését, megfelelő szellőzést ronthatja az orrdugulással járó nátha és allergiás nátha, vagyis szénanátha is, de akár orrsövényferdülés vagy orrpolip is.

Dr. Augusztinovicz Monika ezért a megelőzés érdekében azt javasolja, hogy ha náthás tüneteink vannak, kerüljük a búvárkodást, repülést. Fontos a meglévő betegségek, mint például a szénanátha kezelése. Repülés előtt segíthet az orrdugulás megszüntetése orrspray használatával, illetve kortyolgassunk folyadékot vagy rágózzunk fel-és leszállás közben a repülőn. Érdemes speciális füldugót is beszerezni, vagy füldugulás esetén az orr befogásával, összezárt szájjal óvatosan a fülkürtön át préselni a levegőt. Ezzel a művelettel kiegyenlíthető a nyomás és megszüntethető a füldugulás.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a nyomás kiegyenlítése nem sikerül, és a tünetek továbbra is fennállnak, orvoshoz kell fordulni. A fül-orr-gégész feltérképezi a dobhártya állapotát, ellenőrzi a dobüregi nyomást és azt, hogy van-e folyadék a középfülben. A látottak és a tünetek alapján meghatározza a megfelelő kezelési tervet.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek