Balesetmentes téli mozgást!

Balesetmentes téli mozgást!

A tél, illetve a hideg idő nem jelenti azt, hogy szüneteltetnünk kell a szabadban való sportolást. Sőt, a síelés és a korcsolyázás szerelmesei már októberben azt várják, hogy kellően lehűljön az idő. Utánajártunk, milyen óvintézkedéseket kell tenniük, ha ebben az időszakban is vigyázni szeretnének egészségükre.

Akik rendszeresen sportolnak, jól ismerik a kellemetlen izom- vagy ízületi sérüléseket. Az ízületeket mozgató izmok sérülései sok problémát okoznak a téli időszakban is, mondta el dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája. Akár zúzódás, akár húzódás, akár szakadás is kialakulhat egy-egy óvatlan mozdulat, esetleg esés miatt.

Ez zúzódás vagy húzódás?

A zúzódást külső trauma okozza, télen gyakran esés az oka, hiszen a jeges, csúszós utakon, a korcsolyapályán és síelés közben is könnyű elveszteni az egyensúlyt. Ilyenkor az izom a csonthoz nyomódik, emiatt alakul ki a probléma. A húzódásért vagy szakadásért azonban szinte minden esetben a túlterhelés a felelős: ha az izmot nagyobb igénybevételnek tesszük ki mint amekkorát elbír, könnyen megtörténik a baj. Hirtelen elindulás vagy megállás, meggondolatlan fordulás, csavaró mozdulatok miatt az izmok és az ínak túlzottan megfeszülnek, illetve rendellenes helyzetbe kerülnek, melyek ennek következtében részlegesen vagy teljesen el is szakadhatnak. Tipikus téli (síelős) sérülés az ínszalag-szakadás, amikor az izmokat az ízületekhez rögzítő ínszalagok valamelyike szakad el, vagy szerkezetük sérül meg. Gyakran előfordul a bokánál, a térdnél, illetve a könyöknél.

Fájdalom, vérömleny, duzzanat

Szinte minden sportsérülés azonnal fájni kezd, ezért nem szabad elhanyagolni. A kellemetlen érzés mellett látható jelei lehetnek egy zúzódásnak, húzódásnak vagy szakadásnak, hiszen lilás-kékes vérömleny keletkezik a sérült rész környékén, megduzzad a terület, illetve jól látható behúzódás képződik a trauma fölött. A testrész nem csak tapintásra, de mozgatásra is érzékennyé válik, minden apró mozdulat nehézkes és fájdalmas lesz.

Alegjobb védekezés a megelőzés

A téli sportoknak soha nem szabad felkészületlenül nekivágni, fontos a jó erőnlét, ezért ha sítúrát tervezünk, több hetes felvezető tréninggel, például alapozó futással vagy kerékpározással kell megteremteni a szükséges állóképességet. Ha kifejezetten síelni készülünk, végezhetünk otthon rendszeresen guggolást, páros lábbal jobbról-balra szökellést, és egyik lábról a másikra történő szökkenést. Rendkívül fontos, mégsem lehet elégszer elismételni, hogy sportolás előtt mindig melegítsünk be, hiszen ha alaposan átmozgatjuk izmainkat, ízületeinket és ínszalagjainkat, akkor baleset esetén is elkerülhetjük a szalagszakadást, vagy legalábbis kisebb mértékű lesz a károsodás.

Nem ciki a tanulás!

Ha valaki kezdőként síelni készül, mindenképpen javaslom, hogy először menjen el egy műanyag pályára elsajátítani az alapokat, csak azután álljon a hóra. Sok balesetet és sérülést elkerülhetünk azzal, ha ismerjük az alapvető mozdulatokat – mondta el Vadon György, a Vadon Sport (www.vadonsport.hu) tulajdonosa.

A jó felszerelés az alap

Akár korcsolyáról, akár egy jó túrázásról vagy síelésről beszélünk, a felszerelés lelke a jó cipő. Ha megfelelő a kialakítása és pont jó a mérete, egy bokatöréstől is megóvhatja a viselőjét. Arról nem is beszélve, hogy a modern, nem elhasználódott síkötések egy esés közben azonnal leoldanak, így nem sodorják fölöslegesen veszélybe viselőjüket. A sílécek közül azért érdemes újabbat választani, mert a modern kivitelezéssel, mai technológiával készült lécek segítik a tulajdonosukat sportolás közben: biztonságosabbak, könnyebb velük kanyarodni, simábbá válik a siklás, így a balesetveszély is csökken. Egy laikus, főként egy kezdő számára természetesen minden léc egyforma, ezért érdemes egy erre szakosodott sportüzletben, szakember segítségével kiválasztani a megfelelőt.

A sisak életet menthet

A sisakok létjogosultsága Michael Schumacher tragikus balesete óta nem kérdés, már nem csak a gyerekek gondolják kötelező kiegészítőnek, de a felnőttek is. A szakember szerint ez az a felszerelés, amin semmi esetre sem szabad spórolni, mert az árral egyenes arányban nő a minőség is. Egy olcsó típus szinte egyáltalán nem véd a fejsérüléstől, nem ott takar ahol kellene, csúszkál, kényelmetlen. Egy európai uniós normáknak, TÜV előírásoknak megfelelő sisak nem csak biztonságot ad, de a bélése kivehető és tisztítható. A legújabb technológia az úgynevezett MAP (Multi-Impact Adaptive Polymer) a sisakok terén, ezek a termékek a fejnek pontosan azokat a részeit védik, amelyek a legnagyobb veszélynek vannak kitéve egy esés esetén, vagyis a tarkót, a homlokot és a halánték körüli területeket.

Csodaszemüveggel a tiszta látásért

A síeléshez még alapfelszerelésnek számít a szemüveg, legyen az a hagyományos keretes nap- vagy a gumipántos síszemüveg. A lényeg, hogy a lencse a ködös, hóhullásos időben is jól kiemelje a kontúrokat, jó látásélességet biztosítson, ezért kaphatóak főként narancssárga, rózsaszín, esetleg zöld vagy kék variációban. A csúcsot ebben a kategóriában az UV-sugárzásra vagy gombnyomásra sötétedő (variomatic, variotronic) termékek jelentik. A felszerelésből természetesen nem maradhat ki a megfelelő kesztyű sem, de kaphatóak már különféle protektorok, amelyek a gerincet vagy (főként snowboardosoknál) a farcsontot védik.

Ha megtörtént a baj

A legkörültekintőbbeknél is előfordulhatnak balesetek, ilyenkor a legfontosabb az azonnali elsősegély. A sérült testrészt tehermentesíteni kell, esetleg rugalmas pólyával rögzíteni, majd pihentetni és jegelni, felpolcolni. Ha a fájdalmat húzódás okozza, a beteg állapota néhány nap alatt jobb lesz, a duzzanat lelohad, a vérömleny halványulni kezd. Ha a tünetek nem múlnak, orvoshoz kell fordulni, aki fizikális vizsgálattal kezd, majd ultrahanggal és röntgennel állítja fel a diagnózist. Ritka esetekben CT-t vagy MR-t is rendel, majd meghatározza a megfelelő kezelést. Ez lehet pihentetés, rögzítés, kineziotape-es kezelés, esetleg műtéti beavatkozás is. Ha szükséges, fizikoterápia, gyógyszeres kezelés, gyógytorna, masszázs javallott. Az izomsérülések sajnos lassan gyógyulnak, ezért a betegnek türelmesen ki kell várnia, amíg a mozgás ismét fájdalommentes lesz.

Balesetmentes téli mozgást!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek