Az úszás oldja a feszültséget, enyhíti a fájdalmat

Az úszás oldja a feszültséget, enyhíti a fájdalmat

Az úszás szinte mindenkinek ajánlható. Az egészséges embereknek, azoknak, akik valamilyen mozgásszervi betegségben szenvednek és azoknak is, akik nagy túlsúllyal küzdenek és szeretnének lefogyni, hiszen az úszás egyáltalán nem viseli meg az ízületeket. Nemcsak a fizikai egészségnek tesz jót a rendszeres úszás, hanem akkor is nagyon hasznos, ha szeretnénk kicsit jobb kedvre derülni, ugyanis az úszás mint sport a mentális egészségre is nagyon pozitívan hat. Oldja a stresszt és a szorongást, valamint boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben. Mutatjuk is, miért válasszuk ezt a mozgásformát és miért ússzunk rendszeresen, azaz heti 2-3 alkalommal.

Nyáron is van egy pozitívuma az úszásnak, mégpedig csökkenti a testünk hőmérsékletét. Éppen emiatt is figyelmeztetnek bennünket arra, hogy felhevült testtel csak óvatosan menjünk hideg vízbe, mert ez hirtelen görcsös állapotot is okozhat.

Az úszás tehát nagyon hatékony lehet a testsúlycsökkentésben, illetve ha már elértük az ideális testsúlyunkat, akkor az optimális testsúly fenntartásában. Az úszással nemcsak kalóriát égetünk, hanem azt is elérhetjük, hogy egyre kevesebb zsírsejt rakódjon le a testünkben, ami ismételten csak fogyást eredményez.

Az úszás aerob edzésnek tekinthető, ami csökkenti a szervezetben a feszültséget és a stresszhormonok szintjét, mindemellett viszont megemeli az energiaszintet. Sokan számoltak be arról, hogy stresszes állapotban keresik fel az uszodát, de miután távoznak onnan, mintha csak kicserélték volna őket, hiszen úszás hatására boldogsághormonok, azaz endorfinhormonok szabadulnak fel a szervezetben és ez okozza a pozitív változásokat.

Az úszás oldja a feszültséget, enyhíti a fájdalmat

A rendszeres úszás nem csupán a szív egészségének tesz jót, hanem alapvetően az izomerő növeléséhez és fejlesztéséhez is aktívan hozzájárul. Mindemellett a sérült izmok regenerálódását is elősegíti, ha rendszeresen úszunk.

Az úszás egyáltalán nem egy megerőltető sport. Éppen ezért javasolják azoknak, akik valamilyen mozgásszervi betegségben szenvednek. Az úszással enyhülhet a hát- és derékfájdalom, illetve a végtagok fájdalma, továbbá csökken az ízületi gyulladás és a csontritkulás kialakulásának kockázata is.

A vízalapú testmozgás segíthet az ízületi gyulladásban szenvedőknek. A reumatoid artritiszben szenvedő betegek több javulást mutattak a hidroterápiában való részvételt követően, mint más kezelésekkel. A vízalapú testmozgás ugyanis javíthatja az érintett ízületek mozgékonyságát és csökkentheti az ízületi gyulladás által generált fájdalmat.

Az úszás a hangulatra is pozitív hatást gyakorol. A fibromyalgiában szenvedő betegeknél az úszás csökkentheti a szorongást, illetve a meleg vízben végzett testmozgás mérsékelheti a depressziót és javíthatja a hangulatot.

Az úszás előnyös lehet az idős személyek számára is, hiszen hatására javul az életminőségük, mégpedig a fogyatékosság kockázatainak csökkenésével. Az úszás javíthatja azon nők csontjainak egészségét, akik a posztmenopauza szakaszába léptek.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek