Az ómega-3 zsírsavak új generációja: a krill olaj

Az ómega-3 zsírsavak új generációja: a krill olaj

A krill, azaz a világítórák a világ minden óceánjában megtalálható, és bár a tápláléklánc alján áll, az egyik fő táplálékforrása a nagytestű tengeri élőlényeknek is. Miután klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy magas ómega-3 zsírsavtartalmuk miatt különböző egészségügyi problémákra is jótékony hatással vannak, ezért egyre népszerűbb az étrend-kiegészítők körében.

Tíz éve foglalkozom a természetes táplálék-kiegészítőkkel, a krill olajat szinte azonnal megkedveltem. Rendkívül fontosnak  tartom, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapjon az egészségmegőrzés, az öngondoskodás, amihez kitűnő választás például a krill olaj, hiszen ómega-3 zsírsavat, astaxantint, foszfolipidet, kevés A- illetve E-vitamint, ritka flavonoidokat tartalmaz. Sokszor hallottam vásárlóktól, betegektől, hogy az ómega-3 zsírsavat tartalmazó készítmények szedése után halas utóízt éreztek, főképp visszaböfögés után, ezért inkább lemondtak erről az értékes étrend-kiegészítőről. A krill olaj fogyasztása után ez a probléma nem érzékelhető.

Hatásmechanizmusát egyszerű példával tudnám szemléltetni: vegyünk két kémcsövet, töltsük meg vízzel, az egyikbe tegyünk halolajat, a másikba pedig krill olajat, majd rázzuk össze. A halolaj lassan szétválik a víztől (olaj és vízfázisra), míg a krill rózsaszínűre festi a vizet és homogén marad. A halolaj a trigliceridhez kötődik, addig a krill olaj a vízoldékony foszfolipidhez, így azonnal képes keveredni a gyomortartalommal és a vékonybélből felszívódva azonnal a véráramba kerül. Nagyon magas, 95 százalék a felszívódása.

Egy Kanadában végzett vizsgálat szerint a krill olaj sokkal hatékonyabban csökkentette a vérben a káros LDL koleszterin, és emelte a hasznos HDL koleszterin szintjét, mint a halolaj. Különlegessége abban is megmutatkozott, hogy képes volt csökkenteni a trigliceridek mennyiségét, melyeket a szervezet felesleges zsírként raktároz el.

Az ómega-3 zsírsavak  új generációja: a krill olaj

Köztudott, hogy a halolaj levegővel érintkezve tartósítószer nélkül már 2 óra múlva avasodásnak indul. A krill olajhoz nem szükséges tartósítószert adagolni, mivel a benne levő astaxantin megvédi az avasodástól, így ez az idő 72 órára kitolódhat. Az astaxantin a természetben előforduló legerősebb antioxidáns, túlszárnyalja az A- illetve E-vitamin értékét, sőt négyszázszor erősebb. Bár szintetikus változata gyenge, de természetes forrása a legjobb gyökfogó hatású. A szervezetbe jutva, ha szabadgyökkel találkozik, akkor közömbösíti azt anélkül, hogy káros vegyületté alakulna át. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy növeli a szív teljesítményét, fokozza az erőnlétet, így például sportolás közben kevesebb a felszabaduló tejsav, ezért kisebb az izomláz foka, nem beszélve arról, hogy a természetes gyulladásgátló hatása is jelentős.

Népszerűek az ómega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények, egyre inkább a középpontba kerülnek. Ennek az is az oka, hogy sok tanulmány, tudományos értekezés szól az egészséges táplálkozás fontosságáról, az emberek egyre többet foglalkoznak az egészségmegőrzéssel. Köztudott, hogy táplálékaink nagy mennyiségben tartalmaznak ómega-6 zsírsavat, pedig testünknek 1:3 arány lenne az optimális az ómega-3 javára. Ez a szám azonban jelenleg 1:20 arányban teljesül, ami számos rizikót rejt, egyebek között fokozza a szervezet gyulladásra való hajlamát, ezért is kell kompenzálni, kiegyensúlyozni ezeket az arányokat.

A rossz táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a stressz miatt egyre nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az ómega-3 zsírsav tisztítja az ereket, segít a szív egészségének megtartásában, és stresszoldó hatású. Mindezeken kívül csökkenti a koleszterinszintet, bár hatása lassúbb, mint a gyógyszeres vegyületeknek, azonban semmilyen mellékhatása nem ismert. Ma már tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az ómega-3 zsírsavak segítségével javítható a memória idős- és gyermekkorban is. Ez azért is kiemelkedően fontos, hiszen egyre aggasztóbb statisztikák készülnek az öregkori memóriazavaros betegségekkel kapcsolatban, amely már az ötvenes korosztálynál is tapasztalható. A krill olaj a legújabb kutatási adatok alapján képes az agy sejtjeinek megóvására, sőt fogyasztása esetén új sejtek is létrejöhetnek. Az olaj molekulái átjutnak a vér-agy és a szem-retinagáton, ezért hatással vannak az élesebb, jobb látásra is.

Dr. Csíkos Éva
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek