Az internet még senkit sem gyógyított meg

Az internet még senkit sem gyógyított meg

A digitális korban nem meglepő, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően a hazai felnőtt lakosság jelentős része, 10-ből 7-en elsősorban a világhálón szerzik be az egészségmegőrzéssel, az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat. Az OTP Egészségpénztár megbízásából készített országos reprezentatív kutatás eredménye* szerint a második legfontosabb hírforrást a barátok, családtagok jelentik, míg a háziorvosok, az egészségügyi rendszerben dolgozó ismerősök csak a harmadik helyet foglalják el a listán. A többség abban azonban egyetért, hogy az internet önmagában nem gyógyít, érdemes szakemberekhez fordulni, ha baj van, még akkor is, ha még ma is meglehetősen magas azoknak az aránya, akik tartanak az orvosi vizsgálatoktól.

A válaszadók kisebbsége, 100-ból mindössze 8-an gondolják úgy, hogy az internet tökéletesen megbízható elsődleges forrás egészségmegőrzési kérdésekben, ugyanekkora azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tartják annak. A többség úgy látja, a világhálón beszerezhető információk támogatják a tájékozódást, de legfeljebb kiegészítő funkciót töltenek be, éppen ezért a kutatásban részt vevők több mint 80 százaléka szerint érdemes szakemberek segítségét kérni ezekben a kérdésékben. Az óvatosságot részben az indokolja, hogy a hazai felnőtt lakosság csaknem háromnegyede futott már bele egy vagy több alkalommal a későbbiekben tévesnek bizonyuló, az egészség megőrzésével kapcsolatos információba az interneten.

Az internet még senkit sem gyógyított meg

Az OTP Egészségpénztár szakértői a kutatás eredményeivel összhangban arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni, ellenőrizni a világhálón fellelhető információkat erről a területről, ezek ugyanis legfeljebb kiegészítik, de nem helyettesítik a szakemberek, orvosok segítségét, tanácsait, öndiagnózis felállítására pedig nemcsak alkalmatlanok, hanem bizonyos esetekben károsak is lehetnek.

„A szakszerű orvosi ellenőrzések, szűrővizsgálatok azért is fontosak, mert megbízható, szakmailag megalapozott eredményekre támaszkodva biztosítják a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen pontos diagnózis felállítását. Ma már az ezekkel járó költségek is elszámolhatók egészségpénztári számlára, így a kiadásoktól sem kell tartani. Ennek ellenére még mindig számos tag nem él a szűrési vizsgálatok után járó plusz 10%-os adókedvezménnyel. Pedig, ha egy szűrés orvosi javaslatra történik, akkor a 20%-os adó-visszatérítés további 10%-kal egészíthető ki az évente igényelhető 150 ezer forintos maximális adó-visszatérítésből.” - mondja Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

A kutatásból az is egyértelműen kiderült, hogy a költségekkel kapcsolatos aggodalmak mellett a hazai lakosság jelentős része még ma is tart az orvosoktól. A válaszadók csaknem egyharmada beismerte, hogy szorongással, 8 százalékuk pedig egyenesen rendkívüliként jellemezhető félelemmel készül egy-egy esedékessé váló vizsgálatra. Szerencsére a többségre ez nem igaz: semleges érzésekkel vagy nyugodtan indulnak el az orvosukhoz. Az OTP Egészségpénztár szakértői minden szolgáltatónak partnerséget ajánlanak az egészségmegőrzésben és arra bátorítják az embereket, hogy minél többen vegyék igénybe a modern, szakszerű ellátásokat: használják a foglaljorvost.hu szolgáltatást - ahol online foglalhatnak időpontot több mint 2000 magánorvoshoz, menjenek el rendszeresen szűrővizsgálatokra, tegyenek meg minden tőlük telhetőt egészségük védelmében.

*Forrás: Pulzus kutatás
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek