Az Év Gyógyszerésze Kampány

Az Év Gyógyszerésze Kampány

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyarország Kft. támogatásával 7. éve pályázati kiírást tettek közzé az „Év gyógyszerésze”címmel. Céljuk, a gyógyszerész szakma támogatása, a díjat elnyert gyógyszerész munkájának elismerése és szakmai rang nyújtása a munkájához. Olyan gyógyszerészek jelentkezését várják, akik kreatív, innovatív megoldásaikkal, ötleteikkel hozzátesznek a szakma fejlődéséhez. A pályázatra jelentkezni március 23-tól augusztus 20-ig lehet.

Az Év Gyógyszerésze Kampányindító sajtótájékoztatón Dr. Mikola Bálint a szövetség elnöke elmondta, hogy a tavalyi pályázatok nyertesei akkreditált továbbképzéseken lépnek föl, publikációkat készítenek, országos nyilvánosságra tesznek szert. Az elmúlt évek alatt elért eredmények jelentősek a gyógyszerbiztonság, a gyógyszeres terápia hatékonyságának segítése, növelése és a betegedukáció területein.

Az idei pályázat fókuszában a következő témák állnak: a gyógyszeralkalmazás, a beteg egészségértési funkciója, a betegek együttműködése a gyógyszeres terápiában, és a minél nagyobb egészségnyereség elérése. A cél olyan praxisközösség kialakítása, amelyben mindegyik résztvevő- az orvos, a gyógyszerész és a beteg- a lehető leghatékonyabban együttműködik a gyógyulás érdekében. Ennek felépítéséhez az OÉGYI támogatását is kérik.

Továbbá keresik az utat, hogyan lehet a társadalmat úgy szocializálni, hogy a betegség megelőzése, az egészség megőrzése legyen szem előtt. Kiemelt fontosságúnak tartják a tudatosság és önmenedzselés képességét.

Az elektronikus rendszer kötelezően bevezetésre kerül ősszel. A gyógyszerész szakma az e-recept előnyeként a nyomonkövethetőséget látja, amivel az adherencia szabályozhatóbb lenne. Körülbelül 100 receptből 80 kerül kiváltásra, ami egészségvesztéshez vezet. Egyedüli aggodalmuk a rendszer időigényessége, ami korlátozza a betegre szánható időt, ez a gyógyszerész-beteg kapcsolat rovására lehet.

Az Év Gyógyszerésze Kampány

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek