Az ápolt láb nem csak esztétikai kérdés!

Az ápolt láb nem csak esztétikai kérdés!

Rövid szoknyák, pántos szandálok, csinos papucsok – végre itt a szabadság a lábainknak! A téli csizmás, bakancsos, nadrágos vagy harisnyás időszakban hajlamosak vagyunk lazítani a lábápolási rutinon, pedig ez nem csupán esztétikai kérdés!

2019.06.20

Az egészséges láb jól néz ki, egy gyerek, kamasz lába még hibátlan, sima, de ahogy öregszünk, úgy lesz a lábunk is egyre kevésbé vonzó, és így egyre több dolgunk lesz vele.

Pedig még ha vannak is olyan szerencsések, hogy a bőrkeményedés nem keseríti meg az életüket, a körmeik ápolása rendkívül fontos. A hosszú, vastag vagy elszíneződött lábköröm mindkét nemnél nagyon csúnya, kezelésével azonnal foglalkozni kell.

Nehogy lekapják a körméről!

A köröm elszíneződése, állagának megváltozása (főleg akkor, ha töredezik, alatta pedig morzsalékos állagú lesz), leggyakrabban valamilyen gombás fertőzésre utal. Ebben az esetben azonnal be kell avatkoznunk, mert minél később kezeljük a problémát, annál nehezebb a gombát kiirtani ‒ ráadásul a fertőzés átterjedhet más lábujjakra, illetve a család többi tagja is elkaphatja. A betegség megelőzése érdekében tartsuk lábainkat szárazon, legyünk sokat zokni nélkül, fürdés után is törölgessük meg (külön erre a célra használt törülközővel) a lábujjaink közét és a talpunkat. Ha pedig a fertőzés jeleit észleljük, forduljunk orvoshoz, vagy kérjünk a patikában valamilyen gombaellenes készítményt.

Az ápolt láb nem csak esztétikai kérdés!

(K)örömtelenül

A nagylábujjon szokott problémát okozni a köröm benövése, szinte nincs is olyan, aki ne találkozott volna a jelenséggel, hogy a köröm oldala benőhet a bőrbe. Ez fájdalmat, rosszabb esetben gennyes sebet okozhat és akár veszélyessé is válhat: elhanyagolt esetben komoly gyulladást idézhet elő és sebészi megoldásra lehet szükség.

Egy sarkalatos pont

Nincs kiábrándítóbb látvány, mint a szandálszezonban koszos, repedezett sarkú nőt látni. Otthon, magunknak is szép állapotban tarthatjuk a sarkunkat reszelőkkel és bőrpuhító krémekkel, de 4-6 hetente egy pedikűrös alaposabban rendbe tudja tenni a lábunkat, és szakszerűen vág körmöt is, így nekünk már csak az állapot fenntartása marad. A bőr megvastagodása a sarkon, illetve a talp egyes részein egy természetes folyamat, a bőr azért válik durvává, vastaggá, hogy megvédje az alatta lévő szöveteket. Egyébként a bőrkeményedést nem csak „illik”, hanem kezelni is kell, mivel a berepedezett bőrön keresztül gombák, baktériumok juthatnak be, így akár fertőzés is kialakulhat.

A férfiak miért járnak ritkábban pedikűröshöz?

A férfiaknak nem olyan gyakran alakul ki a sarkukon bőrkeményedés, mint ahogy narancsbőrük sincs, így ezt a problémát is megússzák. Ha mégis megkeményedik a bőr a sarkukon, akkor annak általában a munkahelyi lábbeli, főleg a bakancs az oka, illetve a sportolók lába is állandó ápolást igényelhet az állandó, egy helyen jelentkező terhelés okozta szarusodás miatt.

Selymes és bársonyos

Ne csak akkor kenjük be hidratálóval a lábunkat, ha száraznak érezzük a lábfejünket. A hámló, húzódó, berepedező bőr nem szép és nem is tölti be teljesen azt a funkcióját, azt, hogy külső védelmi vonalként távol tartsa a kórokozókat a szervezetünktől. Használhatunk lábkrémet is, amit zuhanyozás vagy fürdés után masszírozhatunk a problémás területekre, tehát a sarkakra és a lábaink párnázott részére. Ha pedig hosszabb időt töltünk a szabadban, akkor a lábfejünkre is kenjünk legalább 25-ös faktorszámú fényvédőt!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek