Az ájurvéda egyik fő feladata: szeressük önmagunkat

Az ájurvéda egyik fő feladata: szeressük önmagunkat

Az ájurvédikus orvoslás több ezer éves múltra tekint vissza. Indiában hagyományai vannak ennek az orvoslásnak, sokan csakis ebben a gyógyításban hisznek, és az ájurvédához fordulnak, ha bármilyen egészségi panasztól szenvednek.

Az ájurvédát több mint 3000 évvel ezelőtt fejlesztették ki Indiában. Azon a meggyőződésen alapul, hogy az egészség az elme, a test és a szellem közötti kényes egyensúlytól függ. Az ájurvéda szerint minden ember 5 alapvető elemből áll, mégpedig éterből, vízből, földből, tűzből és levegőből. Célja nem más, mint a betegségek gyógyítása, illetve a jó egészség előmozdítása.

Amennyiben egyensúlyban vagyunk a környezetünkkel, akkor ez egy kiegyensúlyozott állapotot képez, viszont ha nincs meg ez a kényes egyensúly, akkor merülnek fel problémák. Például ha valaki szorong, székrekedése van, akkor ez a természetes egyensúly már meg is bomlott. Az egyensúlyhiány nem egyik napról a másikra következik be, éppen ezért meg is tudjuk előzni vagy le tudjuk lassítani ezt a folyamatot.

Az ájurvédának számtalan célja és előnye létezik az egészségünkre nézve. Fontos elve, hogy szeressük önmagunkat, fontos, hogy megértsük, hogy mi a helyünk és szerepünk a világban. Elősegíti, hogy a szervezetünkben lévő toxikus anyagok csökkenjenek. Kulcsfontosságú, hogy sejtszinten jobb legyen az energiánk. Emellett csökkenti a stresszt, és erősíti az emésztést.

Az ájurvédikus orvoslást is megelőzi egy úgynevezett diagnosztizálás. Hogy miből is állapítja meg a gyógyító, hogy egyáltalán mit kell orvosolnia? A páciens pulzusából, székletéből, vizeletéből sok mindent, azaz a legalapvetőbb betegségeket is észreveszi. Ezen kívül megvizsgálja a páciens nyelvét, a kinézetét, a külsejét, megfogja a kezét, azaz az érintéséből is sok mindent leszűr, de a páciens látásából és kommunikációjából is meg tudja állapítani, hogy a betegnek milyen egészségi problémái vannak.

Az ájurvéda egyik fő feladata: szeressük önmagunkat

Az ájurvédikus orvoslás segítségével csökken a páciensben a szorongás és a stressz, csökken a magas vérnyomása, a gyulladás a szervezetében, ellenben fokozódik a keringése, de az ájurvédikus „orvos” segíthet a testsúly csökkentésében és még a vércukorszint szabályozásában is.

Az ájurvédikus orvoslás segíthet az anyagcsere szabályozásában, és az olyan testi folyamatokat is szabályozni tudja, mint például az emésztés, a hormonok felszabadulása és a tápanyagok megfelelő felszívódása. Az ájurvédikus orvoslás gyakran alkalmazza a cukorbetegség kezelésében mind a görögszénát, mind pedig a bazsalikomot.

A hormonok kiegyensúlyozása és kiegyensúlyozott működése nagyon lényeges, hiszen nagyon sok testi funkció szabályozásában vesznek részt, és ha a hormonok működése nem kielégítő, az sokféle betegség okozója lehet. Az ájurvédikus orvoslás többek között a pajzsmirigy működését is szabályozni képes. Milyen gyógynövények válhatnak be a hormonok szabályozásában? Ilyen például a maca és az ashwagandha.

Amennyiben fogyni szeretnénk, akkor is bátran fordulhatunk az ájurvédikus orvosláshoz, hiszen a hagyományos módszerek sokat segíthetnek az anyagcsere-szabályozásban; márpedig ha az anyagcserénk megfelelően működik, akkor a fogyás is könnyebben beindulhat. A gyógyító kialakíthat egy személyre szabott, úgynevezett ájurvédikus étrendet, illetve segíthet a stressz enyhítésében, amely szintén gátja lehet a fogyásnak. Az ájurvédikus gyógyító ajánlhat aromaterápiás kezelést is, hiszen egyes illóolajok szintén megakadályozzák, hogy túlegyük magunkat, hogy elhízzunk.

Az ájurvédikus kezelés fontos része a meditáció is, amely segít egyensúlyba hozni a hormonokat, segít a stressz csökkentésében és a feszültség oldásában, ezek a pozitív hatások pedig csökkenthetik a betegségek kialakulásának kockázatait is.

Forrás: gyógyszernélkül.com

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek