Átmeneti enyhülést hozott a lehűlés az allergiásoknak

Átmeneti enyhülést hozott a lehűlés az allergiásoknak

A csapadékosabb, valamint hűvösebb idő hatására a hét elején csökkent a pollenterhelés. A platán, a nyír és az eperfafélék pollenkoncentrációja országszerte közepes szintet érhet el. A tölgy, a juhar és a fűz virágporának mennyisége az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire számíthatnak az allergiások, ha ismét melegebbre fordul az idő.

Így változott meg a pollenszezon az évek alatt

Azt tapasztaljuk, hogy nem csak hosszabb, de erősebb is átlagosan a pollenszezon évről évre. Amint a lehűlés véget ér, további pollenszórás várható, és aki több tavaszi növény pollenjére allergiás, akár folyamatosan, hónapokon át állandósult tünetektől szenvedhet – magyarázza dr. Moric Krisztina. A nyír és a kőris mellett a fűpollen zárja a tavaszi allergén növények sorát, mely jellegzetesen május-június hónapokban éri el pollencsúcsát.

Átmeneti enyhülést hozott a lehűlés az allergiásoknak

Nem hagyatkozhatunk már a pollennaptárra

A tüneti szereket akkor kezdjük használni, ha az allergén növény pollenek megjelennek a levegőben. Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt erre jobb időben felkészülni. Figyelni kell tehát a napi pollenjelentést és ahhoz kell igazítani az allergia tüneti kezelésének megkezdését. A tüneti szereket, mint az antihisztamin tabletták, steroidos orrsprayk ill. szemcseppek szakorvos által, egyénre szabottan összeállított, megfelelő kombinációját egész szezonban használni kell, amíg az adott növény pollenkoncentráció emelkedett a levegőben – javasolja dr. Moric Krisztina.

Tartós kezelés allergia ellen

Ha nem szeretnénk hónapokon keresztül gyógyszert szedni, akkor az allergén immunterápia a jó megoldás. A végleges megoldást nyújtó kezelés segítségével elérhetjük a teljes tünetmentességet és a szövődményektől – mint például az újabb allergiák vagy asztma megjelenése - is védve leszünk. Fontos, hogy az allergén immunterápia esetében nem szabad megvárni, amíg a pollenek megjelennek a levegőben! A kezelést legalább 2 hónappal azt megelőzően meg kell kezdeni.

Tavasszal készüljön a parlagfű szezonra?

Ha már régebben – a szakmai ajánlás alapján 2 éve fennálló panaszok esetén - diagnosztizált parlagfű allergiás, de elégedetlen az eddigi kezelések eredményével, vagy nem szeretne állandóan, minden szezonban gyógyszert szedni, akkor megkezdheti ebben az évben az allergén immunterápiát, amennyiben a vizsgálatok és a szakember döntése alapján alkalmas rá. Az allergén immunterápiát viszont legalább két hónappal az allergén növény virágzását megelőzően fontos megkezdeni. Parlagfű allergia esetén tehát legkésőbb június elejéig.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek