Árulkodó hajtincsek

Árulkodó hajtincsek

Hajkoronánk sok mindent elárul rólunk: helyesen táplálkozunk-e, sok stressz ér-e bennünket, esetleg van-e valamilyen szervi bajunk? Ha hajszálaink látszólag ok nélkül fogyatkozni kezdenek, az önmagában is baj, de vegyük figyelmeztető jelnek: valami nincs rendjén a szervezetünkben. Szerencsére van megoldás.


A hajunk állandóan nő: ezt a genetika és a hormonok szabályozzák. Hajszálaink 85 százaléka növekedési (anagén), igen kicsi hányada átmeneti (katagén), 15 százaléka pedig nyugalmi (telogén) fázisban van éppen.

A növekedési szakasz 2-6 éve alatt a hajszál folyamatosan fejlődik. A néhány napig tartó átmeneti szakaszban a hajhagyma leválik a hajszemölcsről. Fokozatosan a felszínre kerül, majd elsorvad. A nyugalmi fázisban a hajhagyma életfunkciója már megszűnt. A hajszál ekkor még a tüszőben van, de már nem nő. 3-4 hónap után kihullik, és új növekedési fázis veszi kezdetét.

Száz-százötvenezer hajszálunk van. Ha ebből naponta 100-150 kihullik (miközben újak nőnek), az teljesen normális. Ha azonban ennél több hajszálat veszítünk el egy nap, az arra utal, hogy ezt a természetes ciklust felborította valami. A hajhullásnak sokféle oka lehet: vas- és vitaminhiány, stressz, a mandula vagy a fogak gócos állapota (gyulladása), a hormonális egyensúly felborulása, különféle sugárzások (nap, röntgen, UV), kemoterápia, fogyókúra, anyagcserezavarok, vérkeringési rendellenesség, klimax. Ám az is lehet, hogy a hajhullás valamilyen szervi betegségnek a tünete.

A hajhullás rendellenes, ha túlzott mértékű, és a kihullott hajszálak helyén nem nő új. Ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul, maradandó kopaszodás következhet be. (Előfordulhat azonban átmeneti hajhullás, átmeneti kopaszság is.)

A kopaszodás lehet diffúz (szétszórt) vagy foltos. A haj ritkásabb lesz, a szálak elvékonyodnak. E két fajtán kívül jellegzetes még az androgén vagy férfias típusú kopaszodás, amely homloktáji vagy a fejtetőn jelentkező hajritkulást jelent (a nőknél is előfordul!). Ennek oka, hogy a hajhagymák receptorai érzékenyebbé válnak a szervezetben előforduló tesztoszteronra. A nőknél ez hormontartalmú készítmények szedésével könnyebben orvosolható. Ám mielőtt bármilyen pirulát bekapnánk: fontos, hogy minden esetben kivizsgáltassuk magunkat, és tisztázzuk a hajhullás okát! Elsősorban az alapproblémát kell gyógyítani, és ezt az adott szakorvos meg is teszi. Természetesen a tüneti kezelésre is szükség van: pótolhatjuk a nyomelem- és vitaminhiányt, valamint megfelelő készítményekkel fokozhatjuk a fejbőr vérbőségét és serkenthetjük a hajhagyma növekedését.

Árulkodó hajtincsek

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek