Antihisztamin: melyik a nekem való?

Antihisztamin: melyik a nekem való?

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket kezelhetjük. Mi alapján dől el, hogy kinek, melyik készítményt kell szednie.

A patikákban több antihisztamin vény nélkül is megvásárolható, ám bizonyos készítményekhez csak receptre tudunk hozzájutni. Az antihisztamin tablettát a legtöbb esetben nem önállóan szedjük, rendszerint használunk mellette orrspray-t vagy szemcseppet is a szénanáthás tünetek enyhítésére. Ha orvos írja fel az antihisztamint, akkor rendszerint több készítmény kombinációjából, a tüneteink kezelésére legoptimálisabb kezelést állítja össze.

Különböző tünet, eltérő hatóanyag

Az egyes készítmények több mindenben különbözhetnek egymástól. Az antihisztamin tablettákban más-más hatóanyag található, az allergológus a panaszaink, a legerősebb tünetek alapján fogja kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt.

Álmosít, orr és torokszárazságot okoz?

Az antihisztaminok terén az utóbbi években jelentős fejlődés történt. Míg az első generációs készítmények szedése mellett gyakorlatilag egész napos tompaság, álmosság volt jellemző, a második generációs antihisztaminoknál ez már jóval ritkábban fordult elő. A ma elérhető harmadik generációs készítmények pedig már nem befolyásolják a koncentrációt, fáradtságot sem okoznak, amennyiben szedésük mellett kerüljük az alkoholfogyasztást.

Lényeges, hogy csak az előírt dózisban szedjük, mert a túladagolás kellemetlen tünetekkel – szédülés, fejfájás, rossz közérzet – járhat. Szedésük kapcsán orrszárazság előfordulhat mellékhatásként, ezért javasolt tengervizes orrspray-t is rendszeresen használni antihisztamin mellett.

Akkor is szedni kell, ha nincsenek tünetei

Az antihisztamin készítményeket akkor érdemes elkezdeni szedni, amikor az allergén növény pollenek megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést követni kell. Csak akkor lehet elhagyni, ha már az allergén pollenek nincsenek jelen a levegőben, ellenkező esetben kiújulnak a tüneteink. Az antihisztaminok tehát eredményesen kezelik az allergiás tüneteket, de meg nem gyógyítják az allergiát.

Dr. Moric Krisztina
allergológus, fül-orr-gégész

Ki szedhet antihisztaminokat?

Az alábbiak kapcsán mindenképp kérjen tanácsot:

  • kisgyermekek kezelésére
  • más gyógyszereket is szed
  • egyéb betegsége is van: szív-, máj-, vesebetegség, epilepszia
  • terhesség és szoptatás alatt nem szedhető.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek