Anti-age szerek, amiktől fiatalabbnak nézhetünk ki

Anti-age szerek, amiktől fiatalabbnak nézhetünk ki

A hidratált, kisimult, rugalmas bőr a fiatalság egyik fő ismérve. Jó hír azonban, hogy az üde és feszes bőr már nem csak a valóban fiatalok privilégiuma. Kollagén, hialuronsav, gyümölcssavak és bizonyos vitaminok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy - az arcbőr alapján ítélve - jó néhány évet letagadhassunk a korunkból.

Az üde és feszes bőr 4 titka

1. Kollagén

A bőr elasztikus és rugalmas jellegének az alapja a bőr kollagéntartalma. A fonalszerű kollagénmolekulák teltséget adnak a bőrnek. Sajnálatos tény azonban, hogy a kollagén jelentette kedvező hatások már 20 éves kortól lejtmenetbe kapcsolnak, ugyanis ekkortól kezdve egyre kisebb mennyiségben keletkezik kollagén a bőrben.

A kollagénhiány ellen azonban lehet tenni! Egyrészt kollagén vihető fel a bőrre jól megválasztott krémekkel, gélekkel, szérumokkal, másrészt pedig ismertek azok a molekulák, köztük peptidek, C-vitamin és A-vitamin, amik aktiválhatják a szervezet kollagéntermelését.

Ráadásul, a kollagén nem csak közvetlenül a bőrre kenhető fel, de szájon át is a szervezetbe juttatható, például kapszulák formájában.

2. Hialuronsav

A bőrápolás és a bőrfiatalítás „Szent Grálja” a hialuronsav. A hialuronsav 1934 óta ismert, és nem más, mint egy a természetben is előforduló makromolekula, egy glükózaminoglikán. A hialuronsav jelen van a kakastaréjban, a humán köldökzsinórban, a szemben, a kötőszövetekben, az ízületekben és a bőrben. Míg a XX. század derekán, a hialuronsavat kakastaréjból és köldökzsinórból vonták ki, addig napjainkban - a biotechnológiai forradalomnak köszönhetően - már speciális baktériumokkal is megtermeltethető a hialuronsav. A legújabb módszerek pedig a hialuronsav enzimatikus úton való előállítását célozzák meg.

Anti-age szerek, amiktől fiatalabbnak nézhetünk ki

A hialuronsav bámulatra méltóan magas vízmegkötő képességgel rendelkezik; a saját tömegének az 1000-szeresét is képes vízből megkötni. Ezzel magyarázható a bőrben a hidratáló, teltséget adó, ráncokat kisimító, fiatalító hatása. Mint arra a kutatások rámutattak, hialuronsav és hialuronsav között is van különbség. Miközben a kisebb molekulatömegű hialuronsav a bőrön való alkalmazást követően képes bejutni a bőr mélyebb rétegeibe, addig a nagy molekulatömegű hialuronsav elsősorban a bőrfelszínen fejti ki a hatását.

Tudományos újdonság, ami a mindennapokban is kihasználható, hogy a hialuronsav szájon át adagolt készítményekkel is a bejuttatható a szervezetbe és eljuttatható a célszervekhez, ilyen módon a bőrbe is. Mindez azt is jelenti, hogy szájon át adagolt hialuronsavval is tehetünk a bőr fiatalosabb megjelenéséért.

A hialuronsav mint biodegradábilis töltőanyag is alkalmazást nyer napjainkban. A hialuronsavas „feltöltések” nem csak a ráncok megszüntetésében kapnak szerepet, de a sebészeti beavatkozások biztonságos és hatásos alternatíváját is kínálják. Példaként hozható az áll, ami az arc fontos része, és jelentősen befolyásolja azt, hogy mennyire vonzónak ítélik meg az arcot. A hátrahúzódó áll jelentette esztétikai hiba injektálható hialuronsavas géllel biztonságosan és hosszan tartóan (több hónapon át tartóan) kezelhető.

Érdemes tudni, hogy a botox-kezelésekkel szemben a hialuronsavas feltöltések természetesebb hatást kínálnak, ugyanis azok nem vezetnek a mimikai izmok bénulásához.

3. Gyümölcssavak

A bőrre folyamatos megújulás jellemző. A hámréteg legkülső sejtjei folyamatosan „lekopnak”, és újabb, fiatalabb kerülnek a felszínre. A természetes bőrmegújulási folyamat úgynevezett peelinggel serkenthető, ilyen módon a bőr megjelenése fiatalosabbá tehető. Nem mindegy azonban, hogy mivel történik a hámlasztás. Míg a mechanikai elven ható „csiszolószerek” viszonylag durva megoldást kínálnak, a gyümölcssavas vagy más néven AHA-savas termékek kíméletes peeling-megoldás kínálnak.

4. Vitaminok

A szépség belülről fakad, a bőrt belülről is táplálni kell… ismerősek a közhelynek tűnő megállapítások, amikről egyre inkább bebizonyosodik, hogy mennyire helytállóak.

A bőr folyamatosan károsító ágensek sokaságának van kitéve; ultraibolya fény, dohányfüst, hő és stressz támadja, csak hogy néhány példát említsünk. Valamennyi ártalmas tényező fokozza a szabad gyökök képződését, amik sejtkárosító, sejtöregítő hatásúak. Logikus tehát a következtetés, hogy a szabad gyökök képződésének és hatásának gátat szabó anyagok kedvező hatásúak a bőr egészsége, fiatalossága szempontjából. Ilyen, szabad gyökök elleni és bőrvédő hatással rendelkezik az A-vitamin (retinol), illetve a C-vitamin. Érdemes tehát ezeknek a vitaminoknak a bevitelére figyelmet fordítani.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek