Ajakherpesz: aki egyszer a szájára vette...

Ajakherpesz: aki egyszer a szájára vette...

Az evésben, ivásban és beszédben is zavaró herpeszes hólyagocskák gyakori nem kívánatos vendégek. Rossz hír, hogy a várva várt napsugárzás, egy jóízűen elfogyasztott ebéd vagy egy csók következménye is lehet az ajakherpesz.

Ha egyszer már volt, többször is lehet

Tíz emberből legalább nyolc hordozza az ajakherpesz kialakulásáért felelős Herpes simplex I. vírust. Közülük minden negyediknél alkalmanként meg is jelennek a tényleges tünetek. A kezelés nélkül 7-10 napig tartó betegség a száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel, esetleg kisebb vérzéssel jár.

Sajnálatos hír, de aki már egyszer szembesült az ajakherpesszel, az sosem fog tudni szabadulni az azt kiváltó vírustól. Nála bármikor visszatérhetnek a herpeszes hólyagocskák, amik fájdalommal járnak, kozmetikai és pszichés problémát okoznak. Különösen nagy a visszatérés esélye akkor, ha az immunrendszer valamilyen ok miatt legyengül, és teret enged az addig „szunnyadó” herpesz-vírusoknak.

Ajakherpesz: aki egyszer a szájára vette...

Egyéntől függően évi egy, de akár évi tizenkét alkalommal is reaktiválódhatnak a herpesz vírusok, újra és újra a tünetek szemmel látható fellángolásához vezetve.

Mi válthatja ki a herpesz megjelenését?

 • a napsugárzás ultraibolya komponensei
 • helyi traumák pl. fogászati beavatkozás
 • hormonális változások pl. menstruáció, várandósság
 • stressz, fizikai vagy lelki kimerültség
 • extrém hideg vagy meleg hatás
 • lázzal járó fertőzések pl. influenza, Covid-19
 • az immunrendszer bármilyen okból bekövetkező gyengülése pl. immunszuppresszív, rákellenes kezelés miatt.

100 %-os biztonsággal nem előzhető meg, de kezelhető

A herpesz gyógyulási idejének a lerövidítésére, a panaszok enyhítésére és a szemmel is látható tünetek részleges elfedésére számos patikaszer szolgál, akár vény nélkül elérhető formában is. A herpesz kezelésben az időfaktornak kiemelten fontos szerepe van, valamennyi patikaszer akkor a leghatásosabb, ha annak az alkalmazását a lehető legkorábban elkezdik.

Többféle patikaszer közül lehet válogatni

 • az ajakherpesz kezelésében leggyakrabban alkalmazott vírusellenes hatóanyagok (pl. aciklovir, penciklovir) a herpeszvírusok szaporodását gátolják. Ezeknek a készítményeknek az 5 napon át tartó, napi többszöri, jellemzően 5-7-szeri alkalmazása, mintegy 0,5-2,5 nappal rövidítheti le a herpeszes hólyagocskák gyógyulásának az idejét.
 • tromantadin vagy dokozanol hatóanyagú külsőleges szerek is ajánlhatók; ezek a vírusok szervezeten belüli terjedésének szabnak gátat.
 • karbenoxolon tartalmú gél is használható, ami fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.
 • a gyógynövény alapú készítmények közül szóba jöhet a citromfű kivonatát tartalmazó krémek használata.
 • cink-szulfát tartalmú szárító krémek, kenőcsök is bevethetők a gyógyulás érdekében. Megjegyzendő, hogy a fogkrém is szárít ugyan, de a herpeszt nem kezeli, és nem előzi meg.
 • a fehérjék egyik építőkövének, a lizin aminosavnak a napi néhány grammos adagban szájon át történő szedése is javíthat a herpeszesek állapotán.

Újszerű megoldások: tapaszok és lézerek

Elterjedtek a herpeszes hólyagok, pörkösödő nyomok leragasztására szolgáló hidrokolloid alapú tapaszok. Ezek a nedves sebgyógyulást biztosító tapaszok a takarás révén, a kedvező esztétikai hatáson – pl. sminkelhetőség - túl, a herpeszes egyénnel kapcsolatba kerülő személyek megfertőződését is meggátolhatják.

Sokat ígérőek a lézeres kezelés nyújtotta lehetőségek. Bár lézerrel sem lehet „kiűzni” a szervezetből a herpesz vírusokat, a lézeres terápia kíméletesen és mellékhatásoktól mentesen képes a fájdalmas időszak hosszát csökkenteni.

Megelőzhető-e a herpesz kialakulása?

Jelenleg sajnos nincs biztos módszer a herpeszes hólyagocskák kialakulásának a megelőzésére. Noha a fényvédő ajakstiftek valamelyest védhetnek a fény által előhívott herpesztől, „bombabiztos” védekező módszer nincs a kezünkben. Tény azonban, hogy a stressz, mint az immunrendszert gyengítő tényező jelentősen hozzájárulhat a herpesz kiújulásával szembeni fogékonyság növekedéséhez, így javasolt a nyugodt, kiegyensúlyozott életvitelre törekvés.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek