Afrodiziákumok a patikából

Afrodiziákumok a patikából

Léteznek olyan gyógynövény alapú szerek, amik megfelelő dozírozásban adva fokozhatják a nemi vágyat - férfiaknál és nőknél egyaránt.

A nemi vágyat élénkítő szerek iránti igény nagy múltra tekint vissza. Az elmúlt évszázadokban számos növényi és állati eredetű termékre tekintettek úgy, mint egyfajta vágyfokozóra, vagyis afrodiziákumra. A leginkább meghökkentő afrodiziákumnak vélt szerek között említhető a kőrisbogárpor, az őrölt orrszarvútülök, a csikóhal, valamint a különféle állatok heréi. Nem teljesen „légből kapott” ötletekről van azonban szó. A kőrisbogárpor kapcsán a modern kutatások is igazolták, hogy az őrölt bogárpor valóban „vágykeltő”, már amennyiben a kantaridin hatóanyaga által előidézett fájdalmas, igen erős és órákon át szűnni nem akaró erekciót annak lehet nevezni.

A vágyfokozók kapcsán egyre inkább bebizonyosodik, hogy a vágy szikráját és a szenvedély lángolását nem a különféle csodaszerek vagy gyógynövényes szerek alapozzák meg, hanem a partner és a helyzet teremti meg azt. Ennek ellenére leszögezhető, hogy vannak olyan készítmények, köztük gyógynövény alapúak is, amelyekben ott rejtőzik a potenciál, hogy növeljék a libidót - férfiaknál és nőknél egyaránt.

Afrodiziákumok a patikából

Gyógynövények, amik felkorbácsolhatják a vágyat

A királydinnye több mint egy gyomnövény. Az ősi kínai gyógyászatban afrodiziákumként emlegették, és ma is azt tartják róla, hogy emeli a szervezet tesztoszteron-szintjét. Noha a tesztoszteron-szint emelését tudományos vizsgálatok nem támasztják alá, úgy tűnik, hogy a királydinnye növelheti a szexuális vágyat,- nem csak a férfiaknál, de a nőknél is. Ehhez 2-3 hónapon keresztüli rendszeres alkalmazásra (750-1500 mg/nap) van szükség,- egyetlen pirula nem bizonyul elegendőnek. Úgy tűnik tehát, hogy a királydinnye mindkét nemnél fokozza a libidót, azonban a merevedési zavarok kezelésében nem nyújt kielégítő megoldást.

Vágykeltésben örökzöldnek tekinthető a maca; por, kapszula vagy folyadék formájában. A végeredmény hasonló: a szexuális vágy nőhet. A 12 héten át macát adagoló (napi 1500-3000 mg) férfiak közel fele azt tapasztalja, hogy a szexuális vágya erősebbé válik. Plusz hatás: nem zárható ki, hogy a maca az erektilis zavarok enyhe formáinak a kezelésében is segíthet.

Egyes vizsgálatok a vörös ginzeng merevedést elősegítő és szexuális vágyat serkentő hatása mellett szólnak. Sőt, egyesek szerint a vörös ginzeng a gyengébb nemnél (is) felkorbácsolhatja a vágyat. Persze mellékhatásokkal is számolni lehet: a vörös ginzeng fejfájást és gyomorpanaszokat okozhat, és a vérhígítókat szedőknél az alkalmazása kerülendő.

Andidepresszáns mellékhatásra is gyógyír

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, így már pusztán az ára is ámulatba ejtő… Tradicionálisan a sáfrányt stresszoldóként és afrodiziákumként használják. A modern vizsgálati eredmények szerint valóban köthető vágykeltő hatás a sáfrányhoz, de elsősorban azokban az esetekben, ha antidepresszáns gyógyszer szedésével függ össze az, hogy az illető szexuális vágya a minimumon van. Az antidepresszánst szedő nőknél vagy férfiaknál a mellékhatásként jelentkező vágycsökkenés orvoslásában segíthet a sáfrány, ha azt napi 30 mg-os adagban szedik,- természetesen a kezelőorvossal egyeztetve.

Afrodiziákumok a patikából

A görögszénát vagy görög lepkeszeget számos probléma kezelésére javasolja a népi és a tudományos orvoslás. Úgy tűnik, hogy a szexuális vágy fokozásában is szerepet kaphat a gyógynövény, mivel az hatással van a szervezet ösztrogén- és tesztoszteron-termelődésére. A görögszéna uniszex módon hatásos lehet, ha vágykeltésről van szó. Férfiaknál napi 600 mg görögszéna javíthatja a szexuális működést; ugyanez az adag az alacsony libidójú nőknél fokozhatja a szexuális vágyat.

Summázat

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a „tűzbe hozás” nem bizonyos csodaszerekhez, hanem sokkal inkább személyekhez, helyzetekhez és az átélt szituációkhoz köthető. Ennek ellenére ismert néhány patikaszer, ami „olaj lehet a tűzre”. A patikaszerek szedése előtt ebben az esetben is lényeges a gyógyszerésszel, orvossal való konzultáció,- különös tekintettel a mellékhatásokra és a gyógyszerekkel való kölcsönhatásokra.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükör novemberi számában jelent meg! Keressem minden hónapban a gyógyszertárakban!

 

Kapcsolódó írások