A természetben is fontos a védekezés

A természetben is fontos a védekezés

A kijárási korlátozások közepette sokaknak a friss levegő, a természetben eltöltött idő hiányzott talán a legjobban. Most kezdődhetnek végre a hétvégi túrázások, természetjárások, ám nem árt az óvatosság, ne felejtsünk védekezni a vérszívók és a rovarok támadásaival szemben.

A kullancsok egész évben leselkednek ránk
Szakértők szerint elmúltak a korábban „kullancsszezonként” emlegetett időszakok, ma már szinte egész évben készülnünk kell a vérszívók támadásaira. Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke szerint a vérszívók legkedveltebb időszaka ugyan a február végétől augusztus végéig tartó hat hónap, azonban az év fennmaradó részében is egyre gyakrabban találkozhatunk az apró állatokkal, melyek emberre és házi kedvenceinkre is ugyanolyan veszélyt jelenthetnek.

A kullancsok több mint 42 fajtája közül csupán egy tucat támadja az embert és a társállatainkat, azonban érdemes komolyan venni a jelenséget, és hatékonyan fellépni csípés esetén, hiszen komoly betegségeket is terjeszthetnek a vérszívók. A kullancsok 95 százaléka jellemzően a Lyme-kór-család valamelyik baktériumát terjeszti, mely az állat mellett emberre is veszélyes, az általa okozott betegséget sokszor tévesen, kizárólag a kokárda alakú bőrgyulladáshoz kötik. De ez a tünet csak a Lyme-kór-betegségek tüneteinek felére jellemző, a fertőzés bőrgyulladás nélkül is fennállhat.

A természetben is fontos a védekezés

Méh- és darázscsípés
A csípések következtében a „normális” reakció lehet helyi (lokális), vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt (szisztémás), a csípésen túlterjedő, de hasonló tünetekkel – mondta Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Noha ijesztőnek látszik, de mégis gyakori reakció, ha például a bokán történő csípés esetén beduzzad az egész alszár vagy lábfej.  Az általános reakciókat nem csak allergia okozhatja, hanem a méregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok is. IIyenkor is felléphet életveszélyes állapot, ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a helyileg kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat.

A rovarcsípés okozta allergiás reakció, az életveszély elhárítása adrenalin injekcióval történik. Ezt beadhatja a beteg is magának (az öninjekciós készülékkel), de utána sem nélkülözhető az állapottól függően segítség hívása vagy orvosi ellátó hely felkeresése, mert a tünetek később újra jelentkezhetnek, ami  akár 24-48 órás megfigyelést, intenzív terápiát is szükségessé tehet. (Az adrenalin injekcióról a Patika Tükör következő számában olvashat!)

Kullancs elleni védőoltás

- A védőoltás a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet.
- Legelőnyösebb, ha tél végén, kora tavasszal kezdjük el az oltást, így mire igazán beindul a kullancs-
szezon, kialakulhat a védettség.
-Teljes védelmet akkor nyújt, ha betartjuk az oltási rendet. (Részleteket a Patika Tükör 2020/5. számában olvashat.)

A természetben is fontos a védekezés

Hogyan kerüljük el a rovarcsípést?

- fészkek, padlás, pince, árnyas, nyirkos helyek, öntözőcsatornák, egyéb nedves helyek rendszeres rovarirtását bízzuk rovarirtó szakemberre;
- Ne járkáljunk mezítláb a fűben (a méhek szívesen tartózkodnak például a lóherén), a kerti munkák során legyünk óvatosak;
- Ha a rovar a közelben van, inkább menjünk arrébb és ne próbáljuk meg hadonászva elkergetni. Ha bőrünkre száll, ne üssük agyon, hanem finoman seperjük le, vagy türelmesen várjuk meg, amíg elszáll;
- A rovarriasztó szerek legtöbbje a szúnyog, bögöly ellen hatékony, de nem ijeszti el a méheket és a darazsakat. Alkalmazhatóságukról a csomagoláson kötelező információkat feltüntetni. Soha se vásároljunk tájékoztató anyag nélküli vagy csak idegen nyelvű  feliratos  kiszerelést.
-A méhek és a darazsak gyakran belemásznak a korábban kinyitott és akár csak kis időre is félretett dobozos italokba, vagy az épp nem fogyasztott ételekbe; innen a szájüregbe jutva súlyos következményekkel járó csípést okozhatnak.
- Kerüljük az erős illatok használatát (parfümök, naptejek, olajok, hajlakk), mert ezek vonzzák a rovarokat. Ne viseljünk élénk színű, virágmintás, bő és lenge ruhákat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek