A téli náthát gyakran a poratka okozza

A téli náthát gyakran a poratka okozza

Krónikus orrdugulást, úgynevezett „allergiás náthát”, ritkább esetben szemvörösséget, szemviszketést okozhat a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia.

Alapos takarítással csökkenthetők a tünetek

Bár a betegség közismert neve házipor-allergia, de a tünetek kiváltója mégsem a lakásokban megtalálható por, hanem egy apró élőlény a poratka, annak is az ürüléke. A fűtési időszakban a szárazabb levegő miatt a textileken: padlószőnyegen, takarókon, függönyökön, plüssállatokon jobban megtapadnak ennek széttöredezett szemcséi, majd időről-időre a levegőbe jutva belélegzés útján okozzák az allergiás tüneteket. Az atkák az emberi testről levált hámsejtekkel táplálkoznak, ezért leginkább az ágyban telepszenek meg – mondja dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

- Teljesen nem tudjuk atkamentessé tenni a lakásokat, azonban alapos takarítással, nedves portörléssel a számukat drasztikusan csökkenteni lehet. Fontos, hogy hepafilteres porszívót használjanak az arra érzékenyek, mert a nem megfelelő szűrővel rendelkező háztartási gépek visszaengedik az allergéneket a levegőbe. A házipor-allergiás embereknek érdemes a lakásukban minél kevesebb porfogó tárgyat tartaniuk, és fontos, hogy mosható textilanyagokat használjanak, a levegőt pedig ne fűtsék fel túl melegre – emeli ki a szakember.

A téli náthát gyakran a poratka okozza

Hatékony terápiára van szükség

Magyarországon az allergiások kisebb része szenved porallergiában, a betegség sok esetben azonban nem derül ki, hiszen egy krónikus orrdugulással nem mindenki keresi fel az orvost. Pedig a kellemetlen tünetek miatt érdemes minél hamarabb, először háziorvoshoz, majd fül-orr-gégészhez fordulni. A vizsgálat során fény derülhet arra, hogy fertőzéses-, allergiás-, vagy egyéb eredetű problémáról (pl. orrsövény ferdülés, orrkagyló megnagyobbodás, gyerekeknél nagy orrmandula), esetleg ezek kombinációjáról van-e szó – emeli ki a szakember.

Allergia vizsgálatra pedig abban az esetben kerül sor, ha a részletes kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján az allergiás nátha gyanúja felmerül. A hatékony terápia kialakítása csak ezután kezdődhet, első körben életmódbeli tanácsokkal, tüneti kezeléssel, amely antihisztamin készítmények, súlyosabb esetben allergia elleni orrspay, ritkán szemcsepp használatából áll. Oki kezelésként szóba jöhet immunterápia is.

Praktikus tanácsok

Soha ne a hálószobában vegyék le az utcai ruhát, ne ott fésülködjenek, ne tartsanak ott szobanövényt, és 20 Celsius-fok alatt legyen a hőmérséklet. A plüssállatokat rendszeresen atkamentesítsék: helyezzék őket egy zacskóba a mélyhűtőbe, majd néhány óra elteltével vegyék ki és jól porszívózzák át.

Allergének a lakásban

A lakáson belüli a penészgomba, poratka és a háziállatok jelenléte okozhat allergiás tüneteket. Ha a tüsszögés elsősorban a hálószobában jelentkezik, akkor a háziporatka-allergia gyanúja merül fel.
Érdemes a hálószobát átvizsgálni penészgomba jelenléte után is kutatva, különösen a külső falra tolt bútorok mögött, de akár a cserepes virágok földjében is előfordulhat. Megjelenhet a falvédő mögött is, a fürdőszobában, konyhában a mosogató környékén.

A lakáson belüli allergiás tüneteket a háziállatok jelenléte is kiválthatja. Nem kizárólag az állatszőr allergizál, hanem az állatok nyálában és vizeletében is előfordulnak allergének. A tüsszögést nemcsak a macska és a kutya, hanem például a papagáj, a hörcsög, vagy a tengerimalac jelenléte is okozhatja.

A tünetek és az allergiavizsgálat alapján be lehet azonosítani a kiváltó allergént. Tüneti kezeléssel vagy tartós megoldást nyújtó allergén immunterápiával kezelni lehet az allergiás tüneteket, így nemcsak a tüsszögés szűnik meg, de a szövődményeket is megelőzhetjük - mondja dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek