A tea egészségügyi előnyei
Az emberek a világ minden táján már több ezer éve hódolnak a teaivásnak. Számos tanulmány számolt már be arról, hogy sok tea segíthet az immunrendszer megerősítésében, csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, a rákos betegségek és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait. Lássuk is, hogy milyen teákat fogyasszunk, hogy sokáig egészségesek maradjunk!
A fehér tea őshazája Kínában és Indiában található. A kutatások azt mutatják, hogy ez a tea a leghatékonyabb a rák elleni küzdelemben, és ezt a hatását a magas antioxidáns-tartalmának köszönheti. A fehér tea katekineket és tanninokat tartalmaz, amelyek erősítik a fogakat.
A gyógyteák közül kiemelkedő hatásokkal bír a kamillatea, hiszen csökkenti az izomgörcsöket, javítja az alvást, a relaxációt és a stressz csökkentésében is a segítségünkre lehet.
A borsmentatea mentolt tartalmaz, amely gyógyítja az irritábilisbél-szindrómát, hatékony lehet a székrekedés kezelésében. Fájdalomcsillapító hatása is ismeretes. Ezért ha fáj a fejünk vagy migrénben szenvedünk, csak kortyolgassunk el egy csésze borsmentateát.
A gyömbértea segíthet a rosszullétek kezelésében, de fogyaszthatjuk krónikus emésztési zavarok esetén is. A gyömbérteával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy az ízületi betegséggel összefüggő ízületi fájdalmat is minimalizálja.
A hibiszkusztea csökkenti a magas vérnyomást és a test vérzsírszintjét. Javítja a máj általános egészségi állapotát, illetve megakadályozhatja a vesekő kialakulását.
A Kínából származó zöld teának magas a flavonoidtartalma, amely segíthet a szív egészségének fokozásában azáltal, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét és a véralvadást. A zöld tea csökkenti a vérnyomást és a trigliceridszintet is.
A fekete tea koffeint is tartalmaz, de nagyon sok flavonoidot is, amelyek eredményesen harcolnak a gyulladás ellen, és az egészséges immunrendszer fenntartásában is kiemelkedő a szerepük.
Az oolong tea szintén egy hagyományos kínai teafajta. Az oolong tea nagy mennyiségben tartalmaz L-teanint, amely egy kitűnő antioxidáns, egy aminosav, amely csökkenti a szorongást és növeli az éberséget, emellett segít megelőzni a kognitív funkciók hanyatlását. Magas polifenoltartalma csökkenti a gyulladást, így megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.
Forrás: gyogyszernelkul.com
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

