A távorvoslás előnyei és korlátai

A távorvoslás előnyei és korlátai

A koronavírus első hullámának idején terjedt el a gyakorlatban, mára pedig egyre természetesebbé válik, hogy nem kell a rendelőbe utazni ahhoz, hogy konzultáljunk orvosunkkal.

Kérdés, terápia módosítás, rutin konzultáció

Az allergia kezelése során több olyan helyzet is adódhat, amikor konzultálni kell az allergológussal. A távkonzultáció nagyon jól alkalmazható arra, hogy a szokásos rutin konzultációt lefolytassuk az orvosunkkal, átbeszéljük a korábban beállított kezelést.Felmerülő problémák esetén is érdemes online vagy telefonos konzultációt kérni. Ilyen, ha a beteg tünetei fokozódnak, vagy új tünete jelentkezik.

Új beteg esetén, az első személyes találkozót követően, az elkészült laborlelet eredményét is meg tudjuk így beszélni és annak függvényében változtathatunk a terápián, ha szükséges. Érdemes a távkonzultációt választani, ha kérdések merülnek fel a gyógyszerekkel, mellékhatásokkal kapcsolatban vagy elfogynak a gyógyszerek és receptre van szükség.

A távorvoslás előnyei és korlátai

Sürgősségi esetben, diagnózis nélkül

Súlyos, sürgősségi ellátást igénylő allergiás reakció esetén hívjunk azonnali orvosi segítséget, ilyen esetben nem jó választás a távkonzultáció.

Szintén nem nyújt megoldást akkor, ha még nem született diagnózis. Az első személyes találkozót nem tudjuk kiváltani vele. Ez egy fizikális vizsgálat, melynek során az orvos ellenőrzi, hogy nincs-e egyéb elváltozás – például orrpolip, orrsövényferdülés -, amely a tüneteket okozhatja, illetve endoszkóppal áttekinti az orrnyálkahártya állapotát.

Már közeleg a beltéri allergének szezonja

A parlagfű szezon végét követően a poratka, penészgomba allergiások tünetei erősödnek. A kezelést nem szabad elhanyagolni, a gyulladt orrnyálkahártya miatt ugyanis fogékonyabbak lehetünk a légúti fertőzésekre. Aki tehát tudja magáról, hogy allergiás, ne várja meg, míg a tünetei jelentkeznek, időben szerezze be a szükséges készítményeket!

Dr. Moric Krisztina
allergológus, fül-orr-gégész

Távorvoslás – közel 100%-os elégedettség

A The Journal of Allergy and ClinicalImmunology: In Practice folyóiratban 2020-ban közölt kutatásban arra kérték az allergiás betegeket, hogy osszák meg tapasztalataikat, értékeljék a távorvoslást. A megkérdezettek 93%-a jó, vagy nagyon jó értékelést adott. Negatívumként, illetve problémaként a fizikális vizsgálat hiányát említették a szakemberek, illetve, ha a nem megfelelő technikai háttér, például gyenge wifi akadályozta a gördülékeny kommunikációt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek