A stroke utáni rehabilitációról

A stroke utáni rehabilitációról

Videókampánnyal hívja fel a figyelmet a stroke következtében kialakuló izommerevség rehabilitációjára a Strokeinfó Alapítvány. A kisfilmben a szakmai megszólalók mellett három beteg történetét is bemutatják, szemléltetve, hogy megfelelő kitartással, rehabilitációval, teljes, egészséges életet élhetnek az érintettek. A videó célja növelni a tudatosságot és megértést a stroke és a spaszticitás kezelésével kapcsolatban.

Mai napig a második leggyakoribb halálok, és az állandó rokkantság elsőszámú oka a stroke. Még veszélyesebbé, kiszámíthatatlanná teszi, hogy bármely életkorban előfordulhat, igaz 45 év felett egyre gyakoribbá válik. A betegségnek több hosszú távon fennmaradó szövődménye lehet, amelyek szakszerű rehabilitáció mellett kezelhetőek, fenntartva a beteg kielégítő állapotát.

A stroke leggyakoribb tünetei közé tartozik az arc, a kar vagy a láb egyoldali lebénulása, beszédzavar vagy értelmezési nehézségek, látászavarok, egyensúlyvesztés, súlyos fejfájás és zavartság. A tünetek az egyéntől függően változhatnak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A stroke utáni rehabilitációról

A stroke utáni rehabilitáció kiemelkedően fontos a betegek és környezetük számára, mivel sokszor ez határozza meg az érintett beteg felépülését. A rehabilitációs programok célja, hogy segítsék a betegeket a funkcionális függetlenség (pl.: önellátás) visszaszerzésében, és az életminősége javításában. Az egyik nagyon gyakori stroke utáni szövődmény a spaszticitás. Ez az izom merevsége és feszülése, ami a stroke következtében károsodott agy-izom kommunikáció miatt alakul ki. A spaszticitás jelentősen befolyásolhatja a betegek mozgását és mindennapi tevékenységeit.

A Strokeinfo Alapítvány új videójának célja, hogy felhívja a figyelmet a stroke és a spaszticitás kihívásaira. A videóban bemutatott betegek személyes történetei lehetővé teszik, hogy a nézők betekintést nyerjenek a stroke utáni rehabilitációba és az izommerevség kezelésébe. A videóban a szakmai szempontokról Dr. Lippai Zoltán szakorvos, a mentális támogatás fontosságáról pedig Kiss Judit pszichológus számol be.

„A Strokeinfo Alapítvány elkötelezett amellett, hogy segítse a stroke által érintett betegeket és családjaikat” - mondta Sarkadi Gabriella az alapítvány elnöke. „Ezzel a figyelemfelhívó videóval szeretnénk növelni a tudatosságot a stroke és a spaszticitás témájában, és felhívni a figyelmet a megfelelő kezelés és támogatás fontosságára.”

A videó a Strokeinfó Alapítvány Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=lBFNR2Qyye8 és a közösségi médiás platformokon is elérhető lesz, hogy minél több emberhez eljusson és növelje a tudatosságot a stroke és a spaszticitás témájában.

Az agyvérzésről

A stroke (agyvérzés, szélütés, gutaütés) az agy vérellátási zavara miatt bekövetkezett hirtelen működészavar. Ez a zavar, ha a beteg nem kap 3 órán belül megfelelő ellátást, akkor súlyos, maradandó károsodást, de akár halált is okozhat. A gutaütés hátterében leggyakrabban agyérgörcs áll, azaz amikor az agyat tápláló verőér elzáródik, az elzáródás következtében pedig az agysejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Vérzés esetén egy felszakadt ér miatt vér szivárog az agyban. A károsodás mértéke és helye határozza meg a stroke súlyosságát, amely a minimálistól a katasztrofálisig terjedhet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek