A sokat vitatott trappista sajt

A sokat vitatott trappista sajt

Szinte mindenki találkozott már olyan emberrel, akinek a trappista a kedvenc sajtja. De legalább ilyen sokan vannak azok, aki szerint a trappista igazi vétek a sajtok ellen, és a legjobb esetben is csak silány minőségű sajtutánzat. Hogyan lehetséges ekkora véleménykülönbség a trappista sajtot imádók és utálók között? Ennek járunk most utána az Interfooddal, tartson Ön is velünk!

2022.03.08

Honnan ered?

Bár vannak, akik azt hiszik, hogy a trappista sajt magyar találmány, valójában nem az. A sajtot Franciaországban készítették először, mégpedig trappista szerzetesek, innen kapta nevét. Hazánkba a 19. században érkezett meg a (ma Bosznia-Hercegovinában található) Banja Lukán keresztül, a Mária csillaga trappista kolostor közvetítésével. Népszerűsége azóta töretlen, ezt tesszük a melegszendvicsünkbe, ezt pirítjuk sütőben készült ételeinkre, ez kerül a legegyszerűbb sajtos-tejfölös tészta tetejére.

A sokat vitatott trappista sajt

 

Nem minden trappista, ami annak látszik

Sokáig sokféle sajtot illettek a trappista elnevezéssel, ám 2020-ban szigorúbban szabályozták és pontosították a kritériumait annak, hogy mit lehet trappista elnevezéssel jelölni. Ennek következtében számos ismert és szeretett trappista sajt márka eltűnt a boltok polcairól. Szerencsére még így is sok maradt, így nem kell senkinek lemondania erről a tehéntejből készült, apró lyukakkal teli, félkemény, enyhén zsíros, kellemesen sós és kissé savanykás ízű sajtról.

Az igazi rántott sajt

Milyen sajtból készül az igazi, hagyományos rántott sajt? Természetesen trappista sajtból! És mi a tökéletes rántott sajt másik titka? Aki otthonosan mozog a konyhában, és rendszeresen főz, az bizonyára tudja, hogy a jó rántott sajt titka a dupla panírozásban rejlik. Így nem folyik ki a finom, olvadt sajt a panír közepéről, és kellően ropogós lesz a sajt bundája.

Forrás: interfood

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek