A reflux kezelése holisztikus megközelítéssel

A reflux kezelése holisztikus megközelítéssel

Reflux esetén, a gyógyszeres kezelés mellett fontos az életmódbeli változtatások szerepe is. A dohányzás elhagyásával, a koffein fogyasztás csökkentésével és a táplálkozási szokások megváltoztatásával sokat tehetünk a tünetek javulásáért. Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa a reflux holisztikus kezelése kapcsán a testsúlycsökkentés szerepére is felhívja a figyelmet.

A refluxos panaszok oka

Reflux esetén a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, egészen a garatig elérhet, így nemcsak kellemetlen égő érzést a mellkasban, a szegycsont tájékán jelentkező fájdalmat, de akár torokfájást, tartós rekedtséget is okozhat. A savas közegben gyakran a fogak is könnyebben romlanak, a fogzománc is károsodhat. Elhúzódó panaszok esetén a nyelőcső károsodhat, fekély, rosszindulatú elváltozás is kialakulhat. A mielőbbi diagnózis és kezelés tehát nagyon lényeges a szövődmények megelőzéséhez. A gyógyszeres terápia beállítása mellett azonban arra is felhívjuk a betegek figyelmét, hogy az életmódbeli változtatások teszik teljessé a kezelést.

A reflux kezelése holisztikus megközelítéssel

Így csökkentheti a tüneteket

  • Aki gyomorégéssel küzd, fontos, hogy elkerülje a túlevést. Ne fogyasszon egyszerre sokat, egyen naponta többször, keveset.

  • Az alkohol és a koffein kerülendő, ha valaki gyomorégésre hajlamos.

  • Nem ajánlott a nyers hagyma fogyasztása, de a citrusfélék, a paradicsom és a szénsavas italok, sőt a csokoládé is fokozhatja a panaszokat. Kerülendők a túl forró és túl fűszeres ételek is.

  • Éjszakára érdemes az ágy fejvégét megemelni, így csökkenthető a savas gyomornedv visszajutása a nyelőcsőbe. Az éjszakai pihenés nyugodtabb lesz, ha vacsorára könnyű ételeket fogyasztunk, és lefekvés előtt legalább két órával már semmit nem eszünk.

Túlsúly mellett fokozódnak a refluxos panaszok

Már néhány felszedett plusz kiló mellett is megnő a reflux rizikója, meglévő túlsúly esetén pedig sokkal nehezebb a refluxos panaszokat kezelni. Az elhízás szinte egyenes út a refluxhoz, ugyanis a hasi nyomás növekedésével a gyomorszáj záróizma kinyílik – magyarázza dr. Pászthory Erzsébet.

Egy norvég kutatás során közel 45 ezer személy, három éven át tartó utánkövetése alapján megállapították, hogy a testsúly csökkenésével egyenes arányban csökkentek a betegek refluxos tünetei is. Egy másik vizsgálatban 332 túlsúlyos személy testsúlycsökkentő programban vett részt, ahol átlagosan 13 kg-tól szabadultak meg. Ennek hatására a reflux előfordulása 37-ről 15%-ra csökkent, a résztvevők 81%-a pedig a refluxos tünetek egyértelmű javulásáról számolt be.

Ahogyan azt a betegek tapasztalatai és ez a néhány vizsgálat is azt bizonyítja, hogy a reflux kezelése során nem lehet figyelmen kívül hagyni a testsúly normalizálását sem. Ebben is segítséget kell adni a betegeknek, hogy az étrendjük egyszerre biztosítsa az egyenletes fogyást és a gyomorégést fokozó ételek kerülését. Az életmódbeli változtatásokat és a gyógyszeres kezelést rendszeres mozgással kiegészítve lehet hatékonyan kezelni a refluxos panaszokat.

Dr. Pászthory Erzsébet hozzátette, hogy a sikeres terápiában lényeges lehet még a stressz-helyzetek kezelése is. Hosszan tartó élethelyzeti problémák, szorongás jelentős tényezők a reflux-betegség kialakulásában, ezért ezek feltárása, kezelése sokszor nélkülözhetetlen a tartós javuláshoz.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek