A nyár legjobb konyhai tippjei (x)
Beköszöntött a jó idő, a piacok és boltok roskadásig vannak illatos gyümölcsökkel és friss zöldségekkel. Itt az ideje feltölteni vitamin raktáraidat, sőt, nem árt betárazni a későbbi hidegebb napokra. Cikkünkben most adunk néhány szuper, pénztárcabarát konyhai tippet, amit semmiképp se hagyj ki idén nyáron!
Lekvárfőzés
A nyár, a befőzések ideje! Meggy, sárgabarack, ribizli, sárga- és őszibarack, mind remek alapanyagok kedvenc dzsemed elkészítéséhez. Igazi ínyencség lehet a levendulás lekvár is, akár meggyel, akar rózsával kombinálva, de bodzából is készíthetsz házi különlegességet.
Saját lekvárodat ízlésed szerint alakíthatod, attól függően, hogy mennyi cukrot vagy fűszert tartalmaz. Az otthoni lekvárkészítéssel sokat spórolhatsz, hiszen a bolti változatok ára igen magasra kúszott. Érdemes akkorra időzíteni a befőzést, amikor a legjobb áron kapod meg kedvenceidet a piacon. Ha nagyobb mennyiségben főzöl be, a téli hónapokat is kihúzhatod velük. Ráadásul biztos lehetsz benne, hogy dzsemjeid nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket.
Kovászos uborka
Nincsen nyár roppanós kovászos uborka nélkül sem! Remek kiegészítője a forró napokon a húsos, halas ételeknek, grillezések során elmaradhatatlan savanyúság. De jó párost alkot például a krumplis tésztával, vagy az ínyenc ázsiai fogásokkal. Ha pedig friss zöldségből készült salátáidat szeretnéd feldobni egy kis savanykás ízzel, akkor szintén igazi kincs!
Az uborka jól harmonizál a húspogácsákkal, sajtokkal és szószokkal a hamburgerekben, de egy egyszerű zöldségkrémes szendvicsnek is csodás ízvilágot ad. Sőt, ha egy valódi ínyencséget szeretnél megkóstolni, akkor érdemes kipróbálni a kovászos uborka levest!
Paradicsom befőzés télire
A paradicsom, a nyár óriási slágere, amit szintén célszerű eltenni télire. Ideális alapanyaga lehet leveseknek, szószoknak vagy egy tál finom paradicsomos tésztának. A befőzés során mindig ügyelj arra, hogy minőségi, ép paradicsomokat válassz, és a szemek sose legyenek túl érettek, mert megpenészedhetnek és kárba veszhet a munkád! A paradicsom mellett akár lecsót is eltehetsz, mindig óriási öröm a nyár ízeit fogyasztani a szürke, hideg időben.
Házi pizza
És ne feledkezzünk el arról sem, hogy egy ízletes paradicsomszósz milyen tökéletes páros a házi készítésű pizzával, melynek óriási élmény a sütése és sokkal olcsóbb, mintha rendelnél.
Nagy előnye, hogy tökéletesen saját ízlésed szerint, minőségi összetevőkből állíthatod össze, friss zöldségekkel, kedvenc sajtoddal és hús- vagy halfeltétekkel, grillezett alapanyagokkal. Nyáron a paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán és rukkola kiváló választás lehet. A jó fűszerezésről se feledkezz meg, a friss bazsalikom, oregánó, menta vagy petrezselyem csodás ízeket kölcsönöz a pizzának.
Mártogatós friss zöldségekkel
A nyári kerti partik és összejövetelek elengedhetetlen kellékei a ropogós zöldségek, házi mártogatósokkal. Cseréld le a méregdrága chipseket, kekszeket olyan finomságokra, mint a sárgarépa vagy a zellerszár, mely különleges szószokkal ellenállhatatlan csemege! Készíts házi hummuszt vagy salsát, avokádókrémet vagy tzatzikit, próbálj ki új recepteket!
Házi joghurt a nyár slágereivel
Ha szívesen kísérleteznél valamivel idén nyáron, akkor a házi joghurtot imádni fogod! Friss és természetes, nem tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószereket, ráadásul a bolti változatokhoz képest jóval olcsóbban elkészítheted. Szerencsére nem túl bonyolult folyamat, mindössze 3,5%-os tejre és élőflórás joghurtra van szükség hozzá. De ha nem fogyasztasz tejtermékeket, akkor mandula-, szója- vagy kesutejjel is nagyon ízletes.
A saját joghurt friss eperrel, málnával, ribizlivel, őszi- vagy sárgabarackkal is isteni, de a nyár slágerei közül választhatsz egrest vagy sárgadinnyét is, felejthetetlen reggelit varázsolva. Akár változatos turmixokat is készíthetsz belőlük.
Nyári finomságok tudatosság jegyében
A nyár igazán jó alkalmat kínál arra, hogy egészségesen táplálkozz, hiszen rengeteg vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség és gyümölcs kapható, ráadásul ilyenkor vásárolhatjuk meg őket a legjobb áron az évben. Ha teheted, ints búcsút a mesterséges adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszereknek, a készételeknek és a rendelt kajáknak. Készíts tápanyagokban gazdag finomságokat!
Ha jól jönne akár a befőzéshez, joghurtkészítéshez, vagy csodás gyümölcsturmixok készítéséhez valamilyen konyhai eszköz - pl. Botmixer, turmix- vagy magtej készítő gép stb. -, és ehhez szükséged lenne némi anyagi segítségre, érdemes lehet kis összegű személyi kölcsönben gondolkodnod.