A nőknél nehéz felismerni az ADHD-t

A nőknél nehéz felismerni az ADHD-t

Vezető pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a nemek közötti előítéletek miatt sok figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő nőt nem diagnosztizálnak.

Az ADHD, vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, nemcsak gyerekeknél fordul elő, hanem felnőtteknél is, beleértve a nőket is. Azonban a nőknél gyakran figyelmen kívül marad vagy aluldiagnosztizált, mivel a tünetek különbözhetnek a férfiakétól. Cikkünkben Dr. Bohács Krisztina kognitív pszichológus és intelligenciakutató szakértő segítségével bemutatjuk az ADHD nőkre jellemző tüneteit és választ kapunk a témában felmerülő kérdéseinkre.

Az ADHD nőknél más típusú tüneteket is produkálhat, mint a férfiaknál.

„Az ADHD leggyakrabban a fiataloknál merül fel, de felnőttkorban is fennmaradhat. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban több mint 8,4 millió nőt diagnosztizáltak ADHD-val, ami az összes nő mintegy 3,4 százalékát jelenti. Sok nő a 30-as évei végén vagy a 40-es évei elején jár, amikor ADHD-t diagnosztizálnak nála. A jelenlegi felnőttkori ADHD általános előfordulási gyakorisága 4,4%.
”Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy az ADHD másképp jelentkezik nőknél, és ez kérdésessé teszi a hagyományos diagnosztikai módszereket.„- magyarázza Dr. Bohács Krisztina.

„Az ADHD tünetei felnőtt nőknél másképpen jelentkeznek, mint a férfiaknál. Az ADHD-s nők nehezebben koncentrálnak, nehezükre esnek a szervezési feladatok és elúsznak a feladataikkal, vagyis időgazdálkodási nehézségeik vannak. Mindez gyakran társulhat túlérzékenységgel és hangulatingadozással. Az ADHD-s férfiak hajlamosak arra, hogy frusztrációikat és az állapottal kapcsolatos küzdelmeiket kiadják magukból. A nők a maguk részéről elfojtják a dühüket, fájdalmukat, titkolják küzdelmeiket, ami hosszú távon kihat a mentális egészségükre. A nőknél az ADHD tünetei inkább a figyelemzavarhoz, álmodozáshoz vagy feledékenységhez állnak közelebb. Mivel ezek a tünetek sokkal kevésbé markánsak, mint a hiperaktivitás, ez lehet az oka annak, hogy a fiúknál majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak ADHD-t, mint a lányoknál.”

A nőknél nehéz felismerni az ADHD-t

Az ADHD tünetei nőknél a következők lehetnek:

-Figyelmetlenség és szervezetlenség: nehézség a napi feladatokra való összpontosításban, szervezési és időbeosztási nehézségek.
- Impulzivitás és nyugtalanság: impulzusok alapján való cselekvés a következmények átgondolása nélkül.
- Érzelmi érzékenység: gyakori hangulatingadozások, fokozott érzelmi reakciók, stressz és intenzív érzelmek kezelésének nehézségei.
- Szociális kihívások: nehézségek a kapcsolatok fenntartásában és a társas helyzetekben való eligazodásban, meg nem értettség érzése.
- Időérzékelés: a feladatok elvégzéséhez szükséges idő alulbecslése, nehézség az idő beosztásában, gyakori késés.
- Multitasking problémák: több feladat egyidejű kezelésének nehézsége, túlterheltség.
- Feledékenység: határidők elfelejtése, holmik elvesztése.
- Alacsony önbecsülés és önértékelés: önbizalomhiány, a kihívások kerülése.

A nőknél nem diagnosztizált ADHD-val való együttélés könnyen párkapcsolati problémákhoz, alvászavarokhoz, karrierbeli visszaeséshez, sőt étkezési zavarokhoz, szorongáshoz, depresszióhoz vezet, ezért fontos a probléma felismerése és kezelése. Ráadásul azok a nők, akik soha nem kapnak diagnózist, végül saját magukat hibáztathatják: frusztráltnak érzik magukat a sikertelenségük miatt, gyakran úgy érzik, hogy erőfeszítéseik hiábavalók, túlterheltek, kimerültek és azon tűnődnek, vajon miért "nem tudnak jól csinálni semmit". Nehezen érik el céljaikat, és elveszítik a motivációjukat, hogy tovább küzdjenek.

„Fontos megjegyezni, ha valaki a felsorolt tünetek alapján ADHD-t gyanít, a megfelelő diagnózis felállításához elengedhetetlen, hogy mentálhigiénés szakemberhez forduljon. A Gibson-teszt például, mely egyszerre méri az agy hét kulcs kognitív képességét, ideális diagnosztikai eszköz a megfelelő szakember kezében, agytréninggel pedig nagy hatékonysággal fejleszthetők a problémák leküzdéséhez szükséges kognitív képességek.”- tanácsolja a szakértő.

Szerezd vissza az életed! Az ADHD kezelése felnőtt nőknél

Az ADHD kezelése nőknél általában gyógyszeres és terápiás kezelés kombinációját jelenti, mindkettő egyformán fontos szerepet játszik. A gyógyszerek, például a stimulánsok, segíthetnek a hiperaktivitás és az impulzivitás kezelésében. A terápia (például az agytréning) segít a megküzdési stratégiák kidolgozásában és az önbecsülés javításában, ezáltal a tünetek kezelésében, a fókuszáltság és az időgazdálkodás fejlesztésében. Életmódbeli változtatások, stresszkezelés és feladatok megfelelő ütemezése is támogathatja a tünetek kezelését, az önbecsülés javítását. A jó alvás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás is kulcsfontosságúak az ADHD-s nők számára. Fontos az is, hogy kizárjunk más egyidejű orvosi vagy pszichológiai állapotokat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak.

Számos híres nő – mint például Emma Watson, Zooey Deschanel és Michelle Rodriguez színésznők, Solange Knowles zenész és Lisa Ling újságíró - nyíltan beszél az ADHD-val kapcsolatos tapasztalatairól, hozzájárulva ezzel a tudatosság növeléséhez és a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés csökkentéséhez.

„Az életminőség javítása érdekében ADHD gyanúja esetén érdemes mielőbb segítséget kérni, képzett egészségügyi szakemberhez fordulni! A női ADHD tüneteinek kezeléséhez támogató környezetre van szükség. A nyílt kommunikáció kulcsfontosságú szerepet játszhat abban, hogy úrrá legyenek a tüneteken, és könnyebben boldoguljanak a mindennapi életben.”- összegzi Dr.Bohács Krisztina.Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek