A meleg és a cukorbetegség veszélyes kombináció

A meleg és a cukorbetegség veszélyes kombináció

Az 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben érintett emberek érzékenyebbek lehetnek az extrém melegre, mert a megemelkedett hőmérséklet hatással lehet a vércukorszintre is. Szerencsére emiatt a cukorbetegeknek nem kell lemondaniuk a nyári élményekről, csak jobban oda kell figyelniük magukra.

A cukorbetegség szövődményei közé tartozhat, hogy az erek és az idegek károsodása befolyásolja a verejtékmirigyek működését, aminek következtében a szervezet nem képes hatékonyan lehűteni magát. A sokáig fennálló ilyen állapot kimerültséghez vagy akár hőgutához is vezethet, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni. A betegeknek ügyelniük kell a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a dehidratáltság következtében megemelkedhet a vércukorszint. Annak érdekében, hogy a cukorbetegek elkerüljék a rosszullétet ebben a hőségben érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

  • A megemelkedett hőmérséklet megváltoztathatja a szervezet inzulin felhasználását, ezért javasoljuk gyakrabban mérni a vércukorszintet.

Annak érdekében, hogy elkerülje a kiszáradást, fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot. Kerülje az alkohol és a koffein tartalmú italok fogyasztását, mint például a kávé vagy az energiaitalok. Ezen termékek vízhajtó hatásúak és megemelhetik a vércukorszintet.

A meleg és a cukorbetegség veszélyes kombináció

  • Tartson mindig magánál egy kis rágcsálnivalót vagy szőlőcukrot alacsony vércukorszint (hypoglikémia) esetére.
  • Ügyeljen a táplálkozására! Válasszon könnyedebb fogásokat. Egy friss saláta, grill hússal sokkal jobban esik a nagy melegben, mint egy olajos lángos. Majonéz helyett  ízesítésnek használjon olívaolajat vagy ecetet. Természetesen, a gyümölcsöknél is figyelni kell a cukortartalmukra, a görögdinnyében például meglepően sok a cukor.
  • Sportolásnál is inkább válassza a kora reggeli vagy a késő délutáni órákat, amikor már enyhébb az idő, és ne feledkezzen meg a megfelelő folyadékbevitelről!

Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek a nyári szünetben, a nyaralások és a kikapcsolódás időszakában se felejtsék el betartani terápiájukat, és ha szükséges, konzultáljanak kezelőorvosukkal. Amennyiben utaznak, vigyék magukkal terápiás készítményeiket, és alkalmazzák őket az orvosi előírásnak megfelelően. Ha hosszabb útra indul, nézze meg, hogy terápiás készítményei elegendő mennyiségben állnak rendelkezésére illetve igényelnek-e hűtést, és ennek megfelelően szállítsa őket.

A cikk az augusztusi Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek