A kalciumtól a kollagénig

A kalciumtól a kollagénig

A társadalom elöregedése, illetve a mozgásszervi panaszok ebből következő gyakorisága miatt nő az igény a csontok és ízületek egészségét támogató készítmények iránt. A kínálat széles, és folyamatosan bővül.

Csak a természetes a jó kalcium?

A természetes szerek reneszánszának idején sokan keresik a természetes eredetű kalciumot. Nem árt azonban óvatosnak lenni. A dolomit, a csontliszt, a korallból nyert kalcium és az egyéb „természetes” kalciumforrások néhány esetben nehézfémekkel (ólom, higany stb.) szennyezettek lehetnek. A megbízható gyártó és a megfelelő minőségű termék választása ebben az esetben kiemelten fontos.

A D-vitamin kivédi az osteomalaciát?

A csontfájdalommal és izomgyengeséggel járó csontlágyulás (osteomalacia) időskorban gyakori, elsősorban a nőknél. Az alacsony D-vitamin-bevitel az oszteoporózis fokozott rizikójával és súlyosabb formájával függ össze. Kimutatták, hogy a napi legalább 800 NE D-vitamin-bevitel csökkenti a csontvesztés mértékét.

A kalciumtól a kollagénig

Különbség glükózamin és glükózamin között

Kevés hatóanyagról születtek megosztóbb eredményű klinikai vizsgálatok, mint a glükózaminról. Míg egyes vizsgálatok a hatóanyag porcokra és ízületi funkcióra gyakorolt kedvező hatását mutatták, mások csak placebóhatást észleltek. Azóta tudjuk, az ellentmondó eredmények hátterében az áll, hogy glükózamin és glükózamin között van különbség, és az elérhető terápiás hatás – az alkalmazott kémiai formától függően – jelentősen eltér.

Glükózamin bőrre kenve

A szájon át szedett glükózaminos szerek mellett a bőrre kenhetők is megjelentek a kínálatban. Egy vizsgálat megállapította , hogy az életkor lényeges szerepet játszott a felszívódásban, és a készítményalap döntő fontosságú a bőrön keresztüli glükózamin-szulfát bejuttatás szempontjából.

Hialuronsav szájon át is

Az elmúlt évek friss vizsgálati eredményei arról tanúskodnak, hogy a hialuronsav nemcsak ízületi injekcióként, hanem szájon át adagolva is képes a kopásos térdpanaszok enyhítésére.

Ízületi kopásra: zselatin, kollagén?

Az interneten számos zselatinos receptet lehet találni, és sok beteg grammszámra eszi a zselatint, attól remélve ízületi fájdalmai enyhülését. Annak ellenére, hogy a zselatin fogyasztása – napi maximum 10 gramm 6 hónapon át – nagy valószínűséggel nem jár biztonsági kockázattal, egyelőre nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat ahhoz, hogy az ízületi fájdalmak csillapításában mutatott hatékonysága megítélhető legyen. Hasonlóan, a kollagén ízületi gyulladás esetén mutatott hatásosságáról is kevés eredmény áll rendelkezésre. Az egyik leggyakoribb aggály, hogy a makromolekulák felszívódás előtt lebomlanak a gyomorsav és a béltraktus enzimjei hatására.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek