A jó probiotikum-választás szempontjai

A jó probiotikum-választás szempontjai

Az emberi bélcsatornában jótékony baktériumok tömkelege „hemzseg”. Az ott élő, több mint egy kilogrammnyi baktérium az emésztés egészségén kívül az immunrendszert is befolyásolja, szerepet kap különféle fertőzések megelőzésében, kezelésében.De hogyan és mivel tartsuk meg a bélflóra egyensúlyát?

Számos tényező árthat a bélben uralkodó baktériumegyensúlynak. Ilyen lehet egy antibiotikum-kezelés, egy hasmenéssel, hányással járó fertőzés, vagy akár az egészségtelen, egyoldalú táplálkozás is. Kedvező hatású lehet, ha a bélcsatornából hiányzó jótékony baktériumokat „pótoljuk”, azaz probiotikumot szedünk.

A probiotikumok alkalmazása tudományosan igazolt,és kedvezőnek bizonyul a következő esetekben:

  • antibiotikumok szedésével összefüggő hasmenés megelőzése/kezelése,
  • felső légúti fertőzések megelőzése,
  • vírusos vagy bakteriális eredetű hasmenések kezelése.

A jótékony mikroorganizmusokat, azaz probiotikumot tartalmazó termékek választéka bőséges. Ivóoldatok, kapszulák, tabletták, porok egyaránt tartalmazhatnak probiotikumot. Felvetődik a kérdés: hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő probiotikumos készítményt, és mire figyeljünk az alkalmazása során?

Nem mindegy, hányféle!

Az egészséges emberi bélflóra nagyon fajgazdag, több mint ezerféle mikroorganizmust tartalmaz, amik jelentős része „jó” baktériumnak minősül. Ha a bélflóra egyensúlyának a helyreállítása a cél, akkor eredményre vezethet a többféle baktérium kombinációját tartalmazó készítmények használata. A különféle baktériumcsaládokba (pl. Lactobacillus, Bacillus) tartozó baktériumtörzsekhez különféle élettani hatások rendelhetők, így a különféle baktériumtörzsek egymás hatását kedvezően kiegészíthetik, erősíthetik.

A jó probiotikum-választás szempontjai

Nem mindegy, mennyi!

Hiába a jótékony baktériumok sokfélesége, ha a baktériumok száma túlságosan alacsony ahhoz, hogy a bélcsatornában megtelepedjenek, és kedvező élettani hatásaikat kifejthessék. A vizsgálatok alapján 1 és 10 milliárd közötti (azaz 109 és 1010 közötti) úgynevezett kolóniaformáló egységre (angolul: colonyforming unit; CFU) van szükség ahhoz, hogy a probiotikumok használata eredményes lehessen, azaz a probiotikumok kifejthessék a várt hatást.

Bizonyított?

Probiotikumok gyógyszerként, étrend-kiegészítőként és egyéb kategóriákba soroltan is jelen lehetnek a piacon. A forgalomban lévő probiotikumok döntő többségének (pl. az étrend-kiegészítők többségének) a hatását, biztonságosságát nem vizsgálják. Kevés olyan készítmény van, amit orvosok által végzett klinikai vizsgálat keretein belül betegeknek is adagoltak, és a tapasztalt hatást, mellékhatást, biztonságosságot nyomon követték és regisztrálták. A gyógyszer kategóriába tartozó probiotikumoknál ez a fajta „garancia” jelen van.

Prebiotikummal együtt!

Érdemes olyan probiotikumos szert választani, ami a jótékony baktériumok mellett azok táplálékát, azaz az úgynevezett prebiotikumokat (pl.inulin) is tartalmazza. Logikus az elképzelés ugyanis, hogy könnyebben megtelepednek a jótékony baktériumok a bélcsatornában, ha rögtön rendelkezésre áll a táplálék számukra.

A jó probiotikum-választás szempontjai

Segédanyagok, allergének

Érdemes tájékozódni arról, hogy a jótékony baktériumok és prebiotikumok mellett a probiotikus készítmény még mit tartalmaz,ideértve például a gyógyszerészeti segédanyagokat.

1+1 jó tanács

Noha jótékony baktériumokról és ártalmatlannak tűnő szerekről van szó, a probiotikumok alkalmazásakor is lényeges az előírásszerű adagolásra figyelni, illetve többféle probiotikus készítmény egyidejű szedését kerülni. A nem előírásszerű felhasználás a mellékhatások (pl. puffadás) fellépésének a valószínűségét fokozhatja.

A probiotikumok sérülékeny készítmények, például hő hatására azok hatásossága csökkenhet. Oda kell tehát figyelni a készítményre vonatkozó tárolási előírásokra (pl. hűtőszekrényben tartandó).

A cikk a Patika Tükör februári számában jelent meg!

Kapcsolódó írások