A jó házasság a hosszú élet titka?

A jó házasság a hosszú élet titka?

A partnerkapcsolatok pozitívan befolyásolhatják az egészséget. Felmérések szerint akár még friss kapcsolatról van szó, akár hosszú távúról, a partnerrel töltött idő befolyásolhatja az egészségügyi vizsgálati eredményeket, de meghatározhatja az étkezési szokásainkat, a dohányzáshoz való hozzáállásunkat is. Azoknak a pároknak, aki kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek és boldogok, kevésbé vannak egészségügyi panaszaik, illetve hosszabb életűek. A rossz kapcsolatok vagy társadalmi kötelékek hiánya összefügg a depresszióval, a kognitív hanyatlással és a korai halálozási kockázatot is növeli.

 

Érintésre fájdalomcsillapítás

Közismert tény, hogy az emberek tudat alatt szinkronizálják párjuk lépéseit, vagy átveszik testtartásukat, beszélgetési stílusukat. A coloradoi, Boulder és a haifai egyetem kutatói tanulmányozták, amikor a heteroszexuális szerelmesek női tagjának fájdalma van, és a férfi megérinti, akkor mindkét fél szívverése és légzése szinkronizálódik, és a fájdalom csökken vagy teljes mértékben megszűnik.


Ez az eredmény is bizonyítja, hogy a létezik az interperszonális szinkronizáció, az emberek minél több időt töltenek együtt, annál nagyobb mértékben tükröződnek fiziológiailag . „Minél empatikusabb a partner, annál erősebb az analgetikus (érzéstelenítő, fájdalomcsillapító) hatás egymás érintésekor – magyarázza Pavel Goldstein professzor, a Colorado Egyetem fájdalomkutató részlegének vezetője.

Szenvedély betegségek
Az Egyesült Királyság Univesity College London (UCL) kutatói kiderítették, hogy ha valaki le akar mondani rossz szokásairól, káros szenvedélyeiről, akkor ebben a partnere nagy segítségére lehet főképp, ha ő maga is hasonló problémákkal küzd.

A dohányzó nők körében végzett vizsgálatok is meglepő eredményeket hoztak. Aki a partnerével együtt kezdte el a cigarettáról való leszokást, azoknak az 50%-ának sikerült, de akinek a partnere nem dohányzó volt, azoknak csupán 17%-a tette le a cigit. Viszont, ha egy olyan partner mellett kezdte el a leszokást, aki tovább dohányzott, tehát nem támogatta, azoknak csupán 8%-ánál volt eredmény.  

"A krónikus betegségek és halálozás legfőbb okai a világon az egészségtelen életmód" - mondja Jane Wardle, a Cancer Research UK Health Behavior Research Center igazgatója, az UCL kutatója. "A legnagyobb kockázatot a dohányzás, a túlsúly, a fizikai inaktivitás, a rossz étrend és az alkoholfogyasztás jelenti. A rossz szokások megszüntetése csökkentheti a betegség kockázatát, beleértve a rákot is."

A jó házasság a hosszú élet titka?

Fitten és energikusan

Oda kell figyelni a fittségre is, mert a test edzettsége javíthatja a párok egymáshoz való alkalmazkodását. Ezzel kapcsolatban a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health iskola végzett házaspárokon kutatásokat. Felmérte a párok fizikai aktivitását, majd 6 év elteltével megismételte a vizsgálatokat. Az első tesztnél, ha a feleség megfelelt a fizikai aktivitással kapcsolatos iránymutatásoknak, a férj 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel érte el ugyanazt az aktivitási szintet, mint akiknek a felesége kevésbé volt aktív. Ezzel szemben, ha a férj aktivitása magasabb volt, a feleségek csupán 40 százaléka érte el az aktivitást.

„Ha fizikai alkalmasságról beszélünk, akkor a legjobb inspirációt attól kapjuk, aki a reggelizőasztalnál ül velünk – mondja Laura Cobb, a kutatás egyik orvosa. „Amerikában az emberek keveset mozognak, ezért is fontos, hogy társuktól fizikai aktivitás impulzust kapjanak, így ők is egészségesebbek lesznek.”

Mikrobiális csere

A kanadai Waterloo-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a partnerrel közös fürdőszobába összkeverednek a baktériumok és a mikrobióták, amelyet az együtt élő párok bőrén teszteltek. A számítógépes algoritmusos vizsgálat során 86 százalékos egyezést tapasztaltak a bőrfelületeken. „Érthető – mondja Josh Neufeld, a biológiai tanszék tudományos karának professzora – hiszen a zuhanyozóban mezítláb, ugyanazon a felületen érintkeztek, illetve a közös otthonban is folyamatosan mikrobiális csere történik.„


Javítani kell a fizikai és mentális egészséget

A jó kapcsolatok vizsgálata során David és John Gallacher, az U.K. Cardiff-i Egyetemen megerősítették, hogy a hosszú távú, elkötelezett kapcsolatok fizikai és pszichológiai egészség szempontjából kedvezőek, és hosszabb távon még jobban növekedni fognak. A házasságban élő nők jobb mentális egészségnek örvendenek,  a férfiak jobb fizikai állapotban vannak.

Partnerek befolyásolhatják egymás betegségének kialakulását, például lelassíthatják a cukorbetegség előrehaladását.  A Michigan State University (MSU) tanulmánya azt a következtetést vonta le, hogy a boldogtalan házasságban levők számára a cukorbetegség kialakulása lassabb, a diagnosztizálás után a kezelésük sikeresebb. A kutatók vizsgálták azokat a feleségeket, akik folyamatosan szabályozni akarják férjük viselkedését, akik bosszantó és provokáló stílusban kommunikálnak, ezzel érzelmi zavart okoznak párjuknak. "Ez a tanulmány megkérdőjelezi azt a feltevést, hogy a negatív házasság mindig hátrányos az egészségre"  - mondja Hui Liu, az MSU szociológiai társaság professzora. "Ez arra is ösztönzi a családkutatókat, hogy megkülönböztessék a házasság különböző típusait."

A Michigan Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy az optimista házastársaknál kevesebb a krónikus betegség és jobb a mobilitás az évek múlásával. "A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a közösségben élő emberek nagy hatással lehetnek egymás egészségére és jólétükre" - mondja Eric Kim, a Michigan Pszichológia Tanszékének doktora. "Ez az első olyan tanulmány, amely azt mutatja, hogy egik fél optimizmusa befolyásolhatja a  másik egészségét."

Más kutatási eredmények szerint a boldog férjek több mint háromszor akkora valószínűséggel élnek a bypass műtét után, mint a nem házastárssal élők. A párkapcsolatban élőknél viszont valószínűbb a szív- és érrendszeri probléma, mint akik egyedülállóak, elváltak, vagy özvegyek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek