A hidegtől is lehet hólyaghurutot kapni?

A hidegtől is lehet hólyaghurutot kapni?

A felfázást baktériumok okozzák. Azonban ha hideg van, könnyebb dolga van a kórokozóknak, nagyobb eséllyel alakulhat ki hólyaghurut. Jó tudni, hogy néhány higiéniai szabály betartása, probiotikumos készítmények, mannóz, illetve gyógynövényalapú szerek is segíthetnek a panaszok kivédésében, kezelésében.

Nem csak a nők betegsége a felfázás

A hétköznapi szóhasználatban felfázásként emlegetett hólyaghurut gyakran fordul elő a nőknél. A nők körülbelül 60 százaléka legalább egyszer szembesül az élete során az alsó húgyúti fertőzés jelentette panaszokkal, köztük a sürgető vizelési ingerrel, a fájdalommal, a görcsökkel járó vizeléssel és a kis mennyiségű vizelet távozásával.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy a nők 20-40 százalékánál a tipikus hólyaghurutos tünetek kisebb-nagyobb gyakorisággal visszatérnek. Ha évente legalább három alkalommal, vagy az elmúlt félév során legalább kétszer lépett fel felfázás, akkor úgynevezett visszatérő húgyúti fertőzéssel állunk szemben, aminél hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre!

Ne higgyük azonban azt, hogy a hólyaghurut a nők betegsége! A férfiaknál az anatómiailag hosszabb húgycső miatt ritkább ugyan a felfázás, de ha mégis kialakul, az annál súlyosabb lehet, mind a lefolyását, mind a szövődményeit illetően.

A hidegtől is lehet hólyaghurutot kapni?

Hogyan fázunk fel?

A hólyaghurutot baktériumok okozzák, a leggyakrabban Escherichia coli (E. coli). Megjegyzendő azonban, hogy a baktériumok általában nem a tágabb környezetünkből „jutnak be” a hólyagba (pl. WC fölé guggolás közben), hanem saját magunkat fertőzzük meg. Vagyis, a székletben és a genitáliák területén található kórokozók juthatnak fel a húgycsövön át a húgyhólyagba, szaporodhatnak ott el és okozhatnak kellemetlen, fertőzéses panaszokat. Emiatt lényeges olyan apróságokra odafigyelni, mint a székletürítést követő törlés, amelynek az iránya elölről hátrafelé mutat. Hasonlóképpen fontos a szexuális aktust megelőző és követő tisztálkodás, illetve a jól szellőző anyagú (pamut) fehérnemű viselése.

Az egyensúlyából kibillent bélflóra és a hideg is hólyaghurutra hajlamosít

Minden igyekezet ellenére tudni kell, hogy vannak felfázásra hajlamosító faktorok: öröklött tényezők, az immunrendszer gyengülése, a bélflóra és/vagy a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása egyaránt ahhoz vezethetnek, hogy könnyebben kialakul a hólyaghurut. Hasonlóképpen hat a hideg is. Ha hideg padra vagy székre ülünk le, az alacsony hőmérséklet miatt nagyobb eséllyel fertőzhetjük meg önmagunkat, és alakulhat ki hólyaghurut.

Lényeges tehát az immunrendszer erősítése ‒ a felfázás kivédése miatt is. Továbbá, amennyiben a bélflóra vagy a hüvelyflóra egyensúlya megbillent (pl. valamilyen fertőzést vagy gyógyszeres kezelést követően), annak a helyreállítására kell törekedni. Mindez azt jelenti, hogy a pre- és probiotikumos készítmények használata ‒ közvetett módon ‒ a húgyúti fertőzések megelőzéséhez is hozzájárulhat.

Eredményesen alkalmazhatók gyógynövényalapú készítmények is

A húgyúti fertőzések megelőzését „természetes” megoldások is támogatják. Kiemelhető a tőzegáfonyaként emlegetett, valójában azonban észak-amerikai nagytermésű áfonyának nevezett Vaccinium macrocarpon. A tőzegáfonya készítményei juice, koktél, tabletta vagy kapszula formában is elérhetők. Régen úgy vélték, hogy a tőzegáfonya a vizelet kémhatásának a csökkentése (savanyítása) révén fejt ki kedvező hatást. Az újabb kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy a tőzegáfonyában található proantocianidinek a kórokozók húgyúti nyálkahártyákhoz való kihorgonyzódását és megtelepedését képesek megakadályozni.

Ha már megtörtént a „baj”, a baktériumellenes hatású medveszőlőlevél (Arctostaphyllos uva-ursi) termékeihez lehet fordulni. Ezek tablettaként, tinktúraként, teaként vásárolhatók meg. A medveszőlőlevél-alapú termékek huzamos használata azonban – májkárosodástól tartva ‒ kerülendő, és az egyhuzamban való használatuk hossza egy hétben maximalizálható.

A gyógynövényeken kívül egy speciális cukor, a mannóz szedése is segíthet a felfázásos panaszok megelőzésében, kezelésében. Ismertek vizsgálatok, amik szerint a mannóz hatásossága egyes antibiotikumokéval mérhető össze a felfázás megelőzésében és kezelésében.

Kínzó és/vagy visszatérő húgyúti panaszok esetén azonban nem szabad elodázni az orvoshoz fordulást, és szükség lehet antibiotikumos kezelésre.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!


Kapcsolódó írások