A fiatalság álarca mögött

A fiatalság álarca mögött

Oly korban élünk, amely nehezen viseli az öregedés gondolatát. A média, a filmek, a sztárok is azt üzenik: a fiatal, feszes test érték: nemcsak a ráncok ellen kell harcolni, hanem a hízás ellen is. Érdemes inkább beletörődnünk, hogy a zsírpárnák úgy rakódnak a derekunkra, mint az évgyűrűk a fa köré?

A számok bűvöletében élünk. Hány éves vagyok? 30? 40? 50? Hány kiló? 50? 60? 70? Vagy ezek csak számok, amelynek nincs jelentőségük, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben? Mit jelent a normál testsúly, és biztos, hogy számunkra az az ideális érték? Fontos-e a karcsúság megtartása – és a folyamatos önkontroll, amit e szándék igényel – vagy pusztán esztétikai jelentősége van?

A túlsúly ölhet
A kutatók évtizedek óta elemzik a halálozási statisztikákat, és ezekből egyértelműen kiderül, hogy igenis van kapcsolat a betegségek és az elhízás között. Pontosabban a testsúlyunkból és a testmagasságunkból kiszámolható testtömeg-index mutat szoros összefüggést az egészségi adatainkkal. Igen, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) híres BMI indexéről van szó - az angol rövidítés miatt hívják BMI-nek (Body Mass Index), azaz magyarul testtömeg-indexnek.
A kutató megfigyelték, hogy a BMI egyazon tartományába tartozó emberek kevesebbszer betegek, mint a többiek, és ők élnek a legtovább, ezért aztán egészségügyi szempontból az ő testtömeg-indexük tekinthető ideálisnak. Az orvostudomány ezzel egyetért, hisz bizonyított: a túlsúly egyebek között emeli a szívkoszorúér-betegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát, sőt, növeli egyes daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is.

Mi az ideális testsúly?
A karcsúság megtartása tehát nemcsak esztétikai kérdés, sőt, elsősorban nem az. De vajon nyugodtan hátradőlhetünk-e, ha a mérleg és a BMI-táblázat szerint normális a súlyunk?   
A testtömeg-indexet iránymutatónak tekintjük. Az ideális testsúly megállapításához ugyanis a BMI mellett olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint az izom-zsír arány, a biológiai nem, az alkat és a csontsűrűség – magyarázza Kovács Judit dietetikus. - Azonos magasságú és súlyú emberek teljesen eltérő megjelenésűek lehetnek. Az izom nehezebb mint a zsír, tehát elképzelhető, hogy valakinek a testsúlya normálisnak számít, pedig a tükör nem éppen ideális alkatot, komoly zsírpárnákat mutat. Ezért szoktunk a dietetikai tanácsadáson elsősorban testzsírszázalékot, derék- és csípőbőséget mérni.
A sportolók esetében is torzítana a BMI, ezért egészen másként számolják ki esetükben az ideális testsúlyt, hisz az izomtömegük sokkal nagyobb. Ezen kívül a fejlődésben lévők, a serdülők esetében sem teljesen megbízható ez a mutató.

Egyéb problémák
Elhízás esetén nagy valószínűséggel a fáradékonyság, a túlterhelésből adódó ízületi fájdalmak, a magas vércukor- és koleszterinszint idővel kiegészül vérnyomásproblémákkal is. Ennek az az oka, hogy a megnövekedett zsírszövet miatt a szív több vért pumpál, hogy a zsírszövet vérellátása is megfelelő legyen.

Lehetünk kövérebbek?
Érdekes rápillantani a statisztikákra. A 15 év feletti magyar lakosság több mint felének a kívánatosnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt elhízott. A legtöbb normál súlyú egyént a18–34 év közötti nők körében találjuk. (Egytizedük kimondottan soványnak számít.)
A férfiaknál nincs ilyen jelentős eltérés az életkori csoportok között, az ő elhízásuk fiatalabb korban kezdődik, a 18–34 évesek körében a túlsúlyos férfiak aránya kétszerese a nőkének. De ahogy telik az idő, a nők behozzák a „lemaradást”, a középkorúaknak már több mint fele, az időseknek a kétharmada túlsúlyos.
Mi lehet ennek az oka? Normálisnak tekinthető, ahogy az évek telnek, a súlyunk is nő? Idősebb korban lassul az anyagcsere, ezért már egy negyven-
éves ember sem ehet annyit, mint mondjuk egy tini. - A sejtek már nem újulnak meg olyan gyorsan, megváltozik a hormonrendszer, elmarad a menstruáció, a testnek nincs szüksége annyi energiára „alapjáraton”, a puszta létfenntartáshoz sem, mint korábban. Ha valaki ezzel nincs tisztában, és nem módosítja a táplálkozási szokásait, akkor bizony hízni kezd.

A fiatalság álarca mögött

Az, aki szép...
Attól még lehet valaki egészséges és szép, hogy a fiatalkori „versenysúlyánál” valamivel többet nyom. De sajnos általában nem arról van szó, hogy pár centivel kijjebb kell engedni a nadrág derekát, sokkal gyakoribb, hogy idővel több ruhamérettel nagyobbra lesz szükség, ami már komoly teher az egészségre. Mit lehet tenni, hogy ne hízzunk el idősebb korunkra, esetleg leadjunk némi pluszt?
Szó sincs arról, hogy koplalni kell – mondja szakértőnk. – Mértékkel mindent lehet enni, csak az adagokat kell csökkenteni. Az életmódváltás nélküli kampányszerű fogyókúrák, diéták kerülendők, többet ártanak, mint amennyit használnak. Egy koplalós időszak után a kilók könnyen visszajönnek, hisz a szervezet éhező üzemmódba vált, és minden kalóriát hasznosít. Arra is figyelni kell, mennyit iszunk. Ha nem kap elég folyadékot a szervezet, még jobban lassul az anyagcsere.
Nagyon fontos továbbá, hogy minden lehetőséget megragadjunk a mozgásra. Ha nem sportolunk, akkor is gyalogoljunk, lépcsőzzünk minél többet. Ha mozgásszervi problémák gátolják az edzést akkor is sétáljunk ha módunkban áll, ha lassan megyünk, ha csak rövid távokban gondolkodhatunk, akkor is induljunk neki, minden lépés számít.

Ideális alkat?
Szó sincs arról, hogy elkeseredetten kellene küzdeni az évek nyomai ellen, vagy hogy mindenkinek úgy kellene kinéznie, mint a hollywoodi filmsztároknak! Mindenkinek más, míg az egyik ember nem tud hízni, a másiknak minden falatra figyelni kell.
Természetes, hogy változik a testünk, nyomot hagy rajta az időn túl is sok minden, várandósságok, szülések, a klimax, a traumák, a betegségek, természetes, hogy mást – másként szépet - látunk a tükörben, mint húszévesen.
Az ideális alkat mindenkinek más, ízlések és pofonok, ahogy a köznyelv fogalmaz – van, akinek a sovány tetszik, másnak a puha párnás test. Az ideális súly azonban, ha határok közt és adott személyhez igazítva is, de létezik, és nem kevesebbet jelent, mint hogy nem cipelünk felesleges plusz kilókat a testünkön, és ezáltal segítjük abban, hogy egészségesen és jól működjön minél tovább.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek