A felfekvés megelőzhető 2. rész

A felfekvés megelőzhető 2. rész

Az ágyhoz kötött betegek rettegett szövődménye a felfekvés. Dr. Kovács Ildikó háziorvos most azt mondja el nekünk, hogy a betegség egyes stádiumaiban mi a teendőnk. Az első mindig az, hogy az első tünetek észlelésekor forduljon a beteg vagy a hozzátartozó az orvoshoz!

A betegségnek négy stádiuma különíthető el, a legenyhébb szakaszban a bőrpír figyelmeztet az elváltozásra, amely otthoni körülmények között is kiválóan karban tartható, az utolsó stádium viszont súlyos szöveti károsodással jár, amely sebészi beavatkozást, kórházi ápolást igényel. Ez utóbbi állapottal ma már szerencsére ritkán találkozom, de még mindig előfordul. Hogy ez senkivel ne történjen meg, nagyon fontosnak tartom, hogy a betegeim, illetve a hozzátartozóik minél pontosabb tájékoztatást kapjanak a decubitus megelőzéséről, hiszen odafigyeléssel kiválóan kezelhető ez a betegség.

A felfekvés 4 stádiuma

I. Stádium

Tünetek: a bőr pirossá válik, enyhén duzzadt, elvékonyodik, sérülékenyebb, előfordul, hogy a környezete ödémás (vizenyős). Ebben a szakaszban a betegség még jól kezelhető és gyógyítható abban az esetben, ha megoldjuk az érintett területek tehermentesítését. A betegeim sokszor kérdezik, hogy honnan lehet észrevenni, hogy baj van. Ha a kissé piros bőrt benyomjuk, és az nem fehéredik el, akkor gondolhatunk arra, hogy ez a felfekvés első tünete. Tehát az első figyelmeztető jel a bőrpír. Kezelés: a beteg mozgatása, az állandó nyomás alatt lévő testfelület dörzsölése, rendszeres masszírozása, krémek alkalmazása. Ha az ápolók gondosan felfigyelnek a bőrpírra, a felfekvés nem terjed tovább, az 1. stádiumban megállítható a fertőzés.

II. Stádium

Tünetek: a bőr felső tünetei, vagyis a hám és az irha sérülnek, horzsolásszerű sérülések, hólyagok alakulnak ki. Egyértelműen látható a bőr elváltozása, a hámsérülés hasonlít ahhoz, amit eséskor vagy égés esetén tapasztalunk. Ez az elváltozás már fájdalommal jár, ezt jelzi is a beteg. Ebben a stádiumban a felfekvés már hajlamos a felülfertőződésre. Kezelés: létrejön egy hámhiányos állapot, amit szigorú, de otthoni körülmények között is könnyen betartható ápolási protokoll alapján kell kezelni. A házi betegápolók segítségét, szaktanácsait érdemes igénybe venni akkor is, ha a hozzátartozók vállalják a beteg gondozását. Nagyszerű intelligens kötszerek, különböző krémek állnak a rendelkezésre, de mindenek előtt fontos az érintett résznek az állandó nyomás alóli tehermentesítése. Hámhiány esetében nem lehet masszírozni a sérült bőrfelületet.

III. Stádium

Tünetek: a fertőzés a bőr összes rétegét érinti, elhalnak a szövetek, de nem terjed a kötőszövetes rétegig. Van száraz és van nedvező fekély, az utóbbi esetben baktériumok bomlasztják a szöveteket, s ez kellemetlen szagú váladékkal jár. A száraz fekélyt szürkés-feketés var zárja le, ez orvosi beavatkozást igényel. Kezelés: a heges var lezárja a beteg bőrfelületet, ami alatt a baktériumok pusztítják a környező szöveteket, ezért rendkívül fontos a var sebészi úton történő eltávolítása, a seb tisztítása. Mindezek után kerülhet sor a megfelelő intelligens kötszer kiválasztására. A helyi kezelés mellett szükség van antibiotikus kezelésre is.

IV. Stádium

Tünetek: a csontokig, kötőszövetig, ízületekig hatol a decubitus, bekövetkezhet a csontszövet pusztulása is. Ebben a nagyon elhanyagolt állapotban a véráramba is bekerülhetnek a kórokozók, ezt nevezzük szepszisnek, amely az életet veszélyeztető fertőzés. Ebben a stádiumban a beteg rendkívül nehezen gyógyítható, valójában már fájdalmat sem érez. Kezelés: otthon nem kezelhető a beteg, kórházi szakápolást, azonnali komoly sebészeti beavatkozást igényel, emellett antibiotikumra van szükség.

Intelligens kötszer

A kifejezetten felfekvésre használható kötszer kiválasztása szakorvosi feladat. A tünetek alapján kell kiválasztani azt a gyógyászati eszközt, amely a kérdéses sebre alkalmazható. Naponta cserélni kell! Vigyázzunk arra, hogy ne használjunk soha olyan kötszert, amely akár egy-két óra alatt megkeményedik, hiszen az is fájdalmat okozhat, sőt a decubitus további terjedését, nehéz gyógyulást idézhet elő.

Antidecubitus krémek, gélek

A sebkezelő krémek és gélek elsődleges célja, hogy közvetlenül és közvetve is segítsék a sérült bőr regenerálódását. Ezek a készítmények a levegőben vagy a közvetlen érintkezés útján terjedő mikroorganizmusokat gátolják abban, hogy azok elérjék a sérült bőrfelületet, ezen felül enyhítik a sérülések okozta kedvezőtlen hatásokat, a sebfájdalmat és a szöveti gyulladást. A sebkezés fontos hatóanyaga a hialuronát, amely a bőr- és a kötőszövet természetes és nélkülözhetetlen alkotóeleme, biztosítja a bőr épségét és rugalmasságát, elősegíti a regenerálódást, a sebgyógyulást.

A felfekvés megelőzhető 2. rész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek