A bőrgyógyász tanácsai leégés esetén

A bőrgyógyász tanácsai leégés esetén

Megfelelő védekezés nélkül nem kell túl sok idő, hogy a kánikulában leégjünk a napon. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza elmondja, melyek a legfontosabb teendők ilyenkor és miért kell óvakodni a gyakori napégéstől.

Mit kell tenni leégés esetén?

Ha már megtörtént a baj, és fájdalmasan leégett a bőrünk a napon, az első legfontosabb teendő, hogy menjünk el a napról, húzódjunk be a lakásba, vagy bármilyen beltérbe. Ezen kívül az alábbi teendőket érdemes véghezvinni:
- Vegyünk hűvös vagy hideg zuhanyt! Ez a módszer jól enyhíti a fájdalmat, különösen, ha nem teljesen szárazra törölve magunkat, testápolót kenünk a bőrre, ami segít enyhíteni a bőr kiszáradását.
- Használhatunk aloe vera tartalmú hidratálót, ami segít a leégett bőr gyógyulásában. Beválhatnak a kifejezetten napozás utáni krémek és balzsamok, amelyek általában antioxidáns tulajdonságú vitaminokat, panthenolt, allantoint tartalmaznak, elősegítve a bőr regenerálódását, és csökkentik a gyulladást. A sokat emlegetett tejföl valójában nem segíti a gyógyulást, de az igaz, hogy hidegen felkenve jól hűsíti a bőrt.
- Ha erős fájdalom társul a leégés mellé, láz vagy fejfájás jelentkezik, vénynélküli fájdalom-, és lázcsillapítókkal érdemes csökkenteni azokat. Ám ha a láz, a fejfájás nem múlik, hányás társul mellé vagy nagyfokú az égés, ajánlatos orvoshoz fordulni segítségért.
- Ilyenkor még a szokásosnál is többet ajánlott inni, ugyanis a leégés nedvességet von el a bőr felszínéről. Minél több vizet iszunk, annál hatékonyabban megelőzhetjük a dehidrációt.
- Amennyiben hólyagok jelennek meg a bőrön, elsősorban tartóztassuk meg magunkat annak nyomkodásától. Ha viszont maguktól felszakadnak, érdemes fertőtleníti a területet, nehogy elfertőződjenek. Ha erősen felhólyagosodik a leégett bőr, inkább mutassuk meg orvosnak!
- Védjük a leégett bőrt a testet fedő, jól szellőző, könnyű ruhákkal, ha a szabadban vagyunk, bár komolyabb esetben egy napot érdemes házon belül töltve hűsölni.

A bőrgyógyász tanácsai leégés esetén

Miért fontos kerülni a leégést?

Bár a leégés inkább csak egy átmeneti kellemetlenségnek tűnik, de fontos, hogy komolyan vegyük, és lehetőleg kerüljük el. A bőr ugyanis minden napfényen töltött óra káros hatását megőrzi, és mintegy összeadva raktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulásának esélye. Tehát már csecsemőkortól fontos a fényvédelem, a felnőttek felelőssége, hogy ezt a kezdetektől megtanítsák a kicsiknek, akiket különösen nem szabad 11 és 15 óra közt a tűző napon hagyni. Ezen kívül fontos, hogy bőrtípustól függően legalább évente-kétévente vegyünk részt bőrgyógyászati szűrésen, ha pedig gyanús elváltozást fedezünk fel a bőrön, minél előbb forduljunk bőrgyógyászhoz – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

A bőrgyógyász tanácsai leégés esetén

Mire kell felfigyelni?

  • Ha a korábbiak mellett új anyajegy jelentkezik.
  • Ha megváltozik az anyajegy színe. Sötétedik, világosodik, vagy egyenetlen színűvé válik, esetleg többféle szín - fekete, barna, rózsaszín, fehér árnyalatok - keverednek egymással.
  • Ha megváltozik a mérete, alakja, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • Ha egy korábban szabályos alakú anyajegy aszimmetrikussá válik.
  • Ha egy korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is ellenőrzést igényel.
  • Érdemes figyelni a többi anyajegytől méretben, színben eltérő, látszólag változást nem mutató foltokra is. A melanoma ugyanis csupán az esetek kisebb hányadában alakul ki  korábbi anyajegyből, az esetek többségében az ép bőrfelszínen, újonnan jelentkezik, ezért fontos, hogy feltérképezzük a bőrünkön lévő anyajegyeket. Havonta egyszer átvizsgálva testfelületünket észrevehetjük a változásokat, illetve az új növedékeket, amelyeket bőrgyógyásszal is fontos ellenőriztetni.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek