A bántalmazásról beszélni kell

A bántalmazásról beszélni kell

Egyre gyakrabban szembesülünk borzalmas történetekkel és megdöbbentő adatokkal, amelyek megmutatják, hogy a kapcsolati erőszak és a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak milyen mértékben van jelen mindennapjainkban. Habár a statisztikák csak a legsúlyosabb bántalmazási formákat vizsgálják, világszerte minden harmadik nő elszenvedett már valamilyen fajta fizikai vagy szexuális erőszakot élete során.

Érdemes ugyanakkor feltennünk a kérdést, vajon lelki erőszak hány nőt érinthet nap mint nap, amelyek ugyanolyan mély sebeket ejthetnek, csupán könnyebben leplezhetők, könnyebben szemet huny felettük társadalmunk. Az AVON évek óta kiemelten fontos ügyként kezeli a kapcsolati erőszak minden formáját, és figyelemfelhívó kampányokkal küzd azért, hogy a bántalmazottak felszólaljanak és tudják, van kihez fordulniuk segítségért. A vállalat legújabb #watchmewearit, #felhívomafigyelmet kampánya során kitűzők segítségével igyekszik felhívni világszerte a figyelmet erre a fontos társadalmi problémára és minden eladott kitűző után pénzadománnyal is támogatja a bántalmazottak megsegítését.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a bántalmazás nem csupán a fizikai erőszakot jelenti, hanem a lelki bántalmazást is, amelyet sok nő és fiatal lány átél akár a mindennapok során is. Bántalmazásnak számít a szexuális erőszak, egy elcsattant pofon, a fizikai vagy gazdasági korlátozás, de az utcán való lelki bántalmazás, zaklatás is, legyen az egy kéretlen mondat vagy egy zavarba ejtő füttyögés egy idegen lány irányába. A nők napjainkra megtanultak együtt élni azokkal a tényekkel, hogy nem vehetnek fel akármit, nem sminkelhetnek akárhogy és esténként folyamatosan tartaniuk kell attól, nehogy valaki leszólítsa őket, amikor egyedül sétálnak hazafelé.

A bántalmazásról beszélni kell

Társadalmunk sajnos szemet huny ezen problémák felett, de az AVON szeretné most mindenki figyelmét felhívni arra, hogy ez súlyos lelki megpróbáltatás minden nő számára. Nem normális, hogy a nőknek minden nap át kell gondolniuk, milyen ruhát vesznek fel, nem normális, hogy este a kulcsukat szorongatva vagy telefonálva mernek csak hazamenni, és nem normális az sem, hogy csak akkor érzik magukat teljes biztonságban, ha egy barátjuk elkíséri őket!

A vállalat #watchmewearit kampánya mellé állva mi magunk is kifejezhetjük véleményünket ezzel a világszerte leginkább nőket érintő társadalmi problémával kapcsolatban. A nők biztonságáért folytatott harcot szimbolizáló kitűzők megvásárlásával és viselésével felhívhatjuk a környezetünk figyelmét arra, hogy foglalkozni kell ezzel az égető problémával, nem szabad tovább hallgatnunk, hiszen ez sokszor ártatlan nők életébe is kerülhet. „A mellrák elleni küzdelmet hirdető Avon Remény Szalagja Kitűzők után most a kapcsolati és a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak elleni küzdelemre fektetjük a hangsúlyt, és új kitűzőinkkel igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy a bántalmazottaknak van hova fordulniuk.” – nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Az AVON már hosszú évek óta küzd a kapcsolati és a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak ellen. A vállalat és az AVON a Nőkért Alapítvány több mint 80 millió dollárt adományozott eddig világszerte a nők elleni erőszak megfékezésére. Hazánkban a figyelemfelhívó kampányok mellett, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára biztosított pénz- és termékadományokkal is igyekszik a vállalat támogatást nyújtani a bántalmazottak számára, amellyel az idei évben a Titkos menedékház bővítéséhez, illetve a Krízisambulanciák üzemeltetéséhez járul hozzá, és a kitűzők eladásából befolyt összeget is az áldozatok megsegítésére fordítja.

„Bontsuk le közösen a hallgatás falait! Foglaljunk állást és hirdessük, hogy mindenkit ugyanazok a jogok illetnek meg, a kihasználásnak és a megkülönböztetésnek nincs helye társadalmunkban! Jusson el mindenkihez az információ, hogy van segítség a bántalmazottak számára, nem kell tovább hallgatniuk!” – hívta fel a figyelmet Kósa Anita.

#watchmewearit #speakout #felhívomafigyelmet

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek