8 tuti tipp a szép bőrért

8 tuti tipp a szép bőrért

A bőr színe egyénenként változik, genetikailag meghatározott, de szerepe mindenkinél ugyanaz. Részt vesz az anyagcserében, a bomlástermékek egy része az izzadsággal távozik a szervezetből; bőr által történik a hő, tapintás, fájdalom, nyomás érzékelése, és véd a környezet felől érkező fizikai, kémiai, biológiai hatásoktól. Bánjunk vele jól!

A makulátlan bőr a fiatalság, szépség, egészség megtestesítője. Nem véletlenül fürdött Kleopátra szamártejben, hitte, hogy ez vonzerejének záloga. Nézzük, mit tehetünk otthon bőrünk ápolásáért.

8 tuti tipp a szép bőrért

1. Az élet alapja a víz. Egy felnőtt test körülbelül 60 -70 százaléka víz, ez az arány függ nemtől és kortól. A bőr víztartalma optimális esetben 20 - 25 százalék, ekkor rugalmas. Ha ennél kevesebb a víztartalma, ráncosodik, húzódik, gyengül a védekezőképessége. Nem elég hidratáló krémmel kívülről pótolni a nedvességet, ügyelni kell a folyadékbevitelre. Elcsépelt, de igaz: inni, inni, inni!

2. Nem csak a víz, de az étel is hatással van a bőrre. A sok zöldség és gyümölcs antioxidáns tartalma miatt védi a sejteket. Antioxidánsban gazdag például a vörös szőlő, áfonya, ribizli, brokkoli, fokhagyma, répa, spenót, articsóka, kelbimbó, édes burgonya, paradicsom.

3. Az E vitamin hatásos sejtvédő, öregedésgátló, gyulladáscsökkentő, segítségével a bőr rugalmasabb lesz. Ez a zsírban oldódó vitamin nagyobb mennyiségben megtalálható a spenótban, olíva olajban, kelkáposztában, brokkoliban, mogyoróban, mandulában, pisztáciában, dióban. Ha nem találsz kedvedre valót az E vitaminban gazdag élelmiszerek között, tabletta formájában is beviheted a szervezetedbe, gyógyszertárakban kapható.

4. Szappan helyett arclemosó. Ma már van lehetőség különböző bőrtípusnak megfelelő arclemosót vásárolni, ami kíméletesebb az arcnak. Szappan használata után a bőr hámrétegének 8 -12 órára van szüksége, hogy regenerálódjon.

5. Szaunázással segíthetünk szervezetünknek a méregtelenítésben. Mielőtt a forró kabinba lépnénk, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű vízivásról, és utána is pótoljuk azt. Azonban szaunázás alatt kerüljük, mert lelassítjuk a méregtelenítés folyamatát. Használjunk luffa szivacsot, amivel az elhalt hámréteget könnyebben ledörzsölhetjük.

6. Alkohol, cigaretta, kávé: a trió, amit érdemes kerülni. Az alkohol vizet von el a szervezettől, és kitágítja a hajszálereket az arcon, ettől kipirul a bőr. A cigaretta különböző méreganyagokat tartalmaz, amelyek a bőrszövetekbe is eljutnak, csökkenti a vér oxigénszintjét, ami káros a sejtekre nézve. A bőr elvékonyodik, amitől sérülékenyebbé válik, árnyalata szürkés lesz. A kávé vízhajtó hatású, így járul hozzá a bőrszárazsághoz.

7. A mozgás serkenti a vérkeringést, így több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak a sejtek, általa a bőr. Az arc élénkebbé, fiatalosabbá válik. A rendszeresség nem csak a táplálkozásban fontos, de a testedzésben is. Heti egy alaklom is többet ér, mintha ülve töltöttük volna.

8. Elegendő alvás. Nem csak az órák száma, de az alvás minősége is számít. Egyénenként változó, kinek mennyi alvásra van szüksége, de a szem alatti karika senkinek sem áll jól.

Sokszor rohanunk hétköznap, kevés figyelmet szentelve bőrünknek, pedig érdemes egy kis plusz energiát szánnunk rá, hosszú távon meghálálja!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek