100 elképesztő dolog: Mindent a súlyról

100 elképesztő dolog: Mindent a súlyról

10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme a második rész.

Van néhány tény, amit tudnod kellene a test anyagcseréjéről és arról miként raktározza a zsírt.

1. A súly tényleg genetikai: De szakértők szerint a genetikai hajlam nem feltétlenül egy életre szóló ítélet. A rendszeres testmozgás ellensúlyozhatja az elhízás kockázatát.

2. Vannak emberek, akiknek több zsírsejtje van: Bár nem tudod csökkenteni a zsírsejtek számát, azért vannak dolgok, amit tehetsz. (Lásd a következő pontot).

3. Meg tudod változtatni az anyagcserédet: Mindössze 5 kg súlytöbblet lassítja az anyagcserét, és egy ördögi körbe kerülsz: Ahogy egyre több a felesleg, egyre nehezebb fogyni, de a tudósok szerint a fizikai aktivitás az anyagcserét a zsírégető tartományba emeli.

4. A stressz hizlal: A legegyenesebb út a túlevéshez és ezáltal a hízáshoz a stresszes körülmények (a bankszámlád, a főnököd), amik sóvárgásra késztetnek a szénhidrátban gazdag ételek iránt.

5. Anyukád terhesség alatti evési szokásai meghatározza sorsod: A tudomány állítása szerint a születésed előtt elfogyasztott cukros és zsíros ételek, megbosszulják magukat.

6. Aludj többet, veszíts többet: A Chicago-i egyetem kutatói arról számoltak be, hogy az alvásmegvonás felborítja a hormonális egyensúlyt, csökken a leptin (ami a teltségérzetért felelős), és nő a ghrelin (amely kiváltja az éhséget) szintje.

7. Számít a házastárs súlya: A kutatások azt mutatják, hogy a súlygyarapodás és a fogyás is "ragályos". A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány azt mondja, ha az egyik házastárs túlsúlyos, a másik 37 százalékkal nagyobb valószínűséggel válik elhízottá. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az elhízás a társadalmi kapcsolatokon keresztül terjed.

8. Vírus okozhat elhízást: Az adenovírusok felelősek számos betegségért, kezdve a felső légúti problémáktól a gasztrointesztinális bajokig. Továbbá úgy tűnik, hogy növeli a zsírsejtek számát a testben, valamint a zsírtartalmát ezeknek a sejteknek.

9. A kekszek nagyon addiktívak: Amikor Philadelphiában a Monell Chemical Senses Centerben olyan élelmiszerek nevét mutatták, amiket a jelenlévők szerettek, azok az agyterületek aktiválódtak, amelyek drogfüggőknél.

10. Válassz egy diétát, bármelyiket: Ami lényeges, hogy az ételbevitelt mérsékeld. Nyugodtan használd a kedvenc kalóriadús salátaönteted, de a salátának nem kell úszni benne. Csökkentheted a szénhidrátot, a zsírt, a kalóriát.

Forrás: Robert Phipps testbeszéd szakértő

100 elképesztő dolog: Mindent a súlyról

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek