100 elképesztő dolog: Mindent a mentális egészségről

100 elképesztő dolog: Mindent a mentális egészségről

10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme a hetedik rész.

A mentális egészség és betegség hozzátartozik az emberi léthez. Bár a korábbi generációk gúnnyal közelítettek a témához, ma már tudnunk kellene az alábbi fontos tényeket a pszichológiáról és pszichiátriáról.

1. A mentális betegség sokkal általánosabb, mint gondolnád: A Mentális Egészség Nemzeti Intézet jelentése szerint minden negyedik felnőtt (körülbelül 57.7 millió amerikai) tapasztal mentális zavart egy adott évben.

2. Nem csak a felnőttek szenvednek: Az US Surgeon General arról számolt be, hogy a gyermekek és a serdülők 10 százaléka az Egyesült Államokban valamilyen súlyos érzelmi és mentális zavartól szenved, ami jelentős funkcionális kárt okoz a mindennapi életükben otthon, az iskolában és a társaikkal.

3. A mentális betegség fiatalok csapása: A mentális betegségek általában az egyén életének korai szakaszában jelentkezik, gyakran serdülőkorban és fiatal felnőttkorban. Minden korosztály fogékony rá, de a fiatalok és az idősek különösen veszélyeztetettek.

4. Drága: A kezeletlen mentális betegek gazdasági költsége több mint 100 milliárd dollár évente az Egyesült Államokban.

5. Kezelhető: A legtöbb ember, aki súlyos mentális betegséggel él, jelentősen tudja csökkenteni a betegség hatását és kielégítő fokban önálló.

6. Gyorsan cselekedni: A korai felismerés alapvető fontosságú a kezeléshez.

7. Ne piszkálják: A stigma ront a magabiztosságukon, pedig a mentális zavarok kezelhetőek lennének.

8. Bipoláris zavar nem törődik a nemekkel: Több, mint 10 millió ember él Amerikában bipoláris zavarral, a betegség egyformán érinti a férfiakat és nőket.

9. Az öngyilkosság komoly: Az Amerikai Egyesült Államokban évente körülbelül 2 millió serdülő öngyilkosságot kísérel meg, ebből majdnem 700 ezernek kell orvosi ellátást kapnia.

10. Szezonális affektív zavar (SAD) lehet genetikai: Sokan, akik SAD-al élnek beszámolnak arról, hogy legalább egy közeli rokonuk valamilyen pszichiátriai zavarral él. Leggyakrabban súlyos depresszív zavarral (55 százalék), illetve alkohol problémával (34 százalék). (SAD: a téli hónapokban a beteg depressziós, szomorú, elszigetelődik.)

Forrás: Robert Phipps testbeszéd szakértő

100 elképesztő dolog: Mindent a mentális egészségről

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek