100 elképesztő dolog: Mindent a higiéniáról

100 elképesztő dolog: Mindent a higiéniáról

10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme az ötödik rész.

A történelem során az emberek tisztábbak, egészségesebbek lettek, de egész biztosan nem sterilek. Vannak kissé zavaró (de nagyon érdekes) higiéniai igazságok, amitől lehet, gyakrabban fogsz zuhanyozni, mint korábban.

1. Tényleg piszkosak vagyunk: Az emberi test ozzhona ezer féle baktériumnak. Több kórokozó van a testeden, mint ahányan az Amerikai Egyesült Államokban élnek.

2. Légy óvatos mivel mosol: Az antibakteriális szappan nem olyan hatékony a fertőzés megelőzésében, mint a hagyományos szappan, és a triklozán hatóanyag összezavarja a nemi hormonokat. (A triklozánt kozmetikai termékekben használják, ha kisebb koncentrátumban van jelen a termékben, nem tüntetik fel.)

3. Egyiptomi módszer: az ókori egyiptomiak és az aztékok bőrüket vizeletükkel dörzsölték be, így kezelték a vágásokat és égési sérüléseket. A vizeletben van karbamid, ami megöli a gombákat, baktériumokat.

4. Érdemes kihagyni a gépi üdítőt: Több baktérium van a gyorséttermek jégkészítő gépeiben, mint a WC csésze vizében.

5. Leesett étel: Nincsen öt másodperces szabály. Ha az étel leesik a földre, a baktériumoknak pillanatok elegendőek beszennyezni azt.

6. TV ölhet: TV távirányítója antibiotikum-rezisztens Staphylococcus-t terjeszt, ami évente 90 ezer halálesethez járul hozzá a kórházakban.

7. Győződj meg róla, hogy az orvosod kezet mosott: Úgy vélik, hogy James Garfield elnök nem Charles Guiteau golyója miatt halt meg, hanem, mert az orvosi csapat, aki kezelte őt nem tiszta kézzel végezték a munkájukat. Ezért egy súlyos fertőzés ölte meg három hónappal később.

8. Soapo hegy: A szappan egy mitológiai hegyről Soapo-ról kapta nevét. A Tiberis folyóban az áldozati állatok zsírjából és hamuból készítettek egy kezdetleges tisztítószert, amivel a nők mostak.

9. Bocs anya!: A 17. századtól egészen a 19. századig minden negyedik szülő nő halt meg gyermekágyi lázban az amerikai és európai kórházakban. A fertőzést orvosoktól és nővérektől kapták el.

10. Ne feledkezz meg a fogselyemről: Az első igazi fogkefét 1498-ban találták fel Kínában. A fejrész szibériai sertés szőréből, a nyele pedig faragott szarvasmarha csontból készült. Mégis a fogmosás rutinná csak a 2. világháború idején vált az Amerikai Egyesült Államokban.

Forrás: Robert Phipps testbeszéd szakértő

100 elképesztő dolog: Mindent a higiéniáról

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek