100 elképesztő dolog: Mindent a bőrről

100 elképesztő dolog: Mindent a bőrről

10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme a negyedik rész.

Ezek a tények minden alkalommal, amikor a tükörbe nézel kétszer is megfontolásra késztetnek.

1. A súly: Egy átlagos felnőtt bőre 2 négyzetméteres, súlya 4,5 kg, és több mint 17 km hosszú vérereket tartalmaz.

2. Izzadás: A bőr meleg időben egy nap több, mint három litert izzad. Ahol nem izzadunk: a körömágy, az ajkak szélei, a pénisz hegye, és a dobhártya.

3. Végy egy zuhanyt: A testszagot baktériumok okozzák, azzal, hogy az apokrin verejtékmirigyek által termelt zsíros váladékot megemésztik.

4. A tökéletes bűntény: Vannak, akiknek soha nem fejlődik ki az ujjlenyomata. Két ritka genetikai betegséget ismerünk, melynek hatására hiányzik az azonosító bőrlécrajzolat a bőrön, így nem hagy ujjlenyomatot. Az úgynevezett Naegeli - szindróma és a dermatopathia pigmentosa reticularis (DPR).

5. Tartsd vissza a lélegzeted: Globálisan a légkörben egy milliárd tonna elhalt bőr van por formájában. A bőröd 50 ezer sejtet veszít percenként.

6. Látható: A vak embereknél az agy vizuális kérge másként reagál az ingerekre a tapintáson és halláson keresztül, így "látja" a világot érintés és hallás által.

7. A melanin: A fehér bőr csak 20.000- 50.000 évvel ezelőtt jelent meg. A sötét bőrű emberek elvándoroltak hidegebb klímájú területekre, ahol sokat veszítettek a melanin pigmentből.

8. Nagyon fehér bőrű emberek: Az albínók a filmekben gyakran gazemberek, mint például a Da Vinci-kódban, a Halj meg máskorban, a Mátrix újratöltvében. Robert Lima a pennsylvaniai egyetemről azt mondja, hogy az emberek a halvány bőr láttán vámpírokra és más éjszakai mitikus lényekre asszociálnak.

9. Kinek van szüksége kulcsokra?: Több, mint 2000 embernek van rádiófrekvenciás azonosító chip-je, vagy RFID a bőre alatt. Ez hozzáférést biztosít az egészségügyi információkhoz, a számítógépes bejelentkezéshez, vagy ajtók feloldásához.

10. Olvasol?: A cleveland-i állami könyvtár, a harvardi jogi iskola, és a Brown egyetem mindegyik könyvének borítója kivégzett bűnözök és szegény emberek bőréből készült.

Forrás: Robert Phipps testbeszéd szakértő

100 elképesztő dolog: Mindent a bőrről

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek