100 elképesztő dolog, amit nem tudtál a testedről

100 elképesztő dolog, amit nem tudtál a testedről

10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme az első tíz.

Azt hiszed mindent megtanultál, a biológia órákon, de a tankönyv kerete igen szűkös, hogy mindent megtudj a testedről. A lenti tényekből néhány triviális, néhány ókori történelmi, és néhány nagyon érdekes. Olvasd és élvezd ezt a hóbortos anatómiai elemzést.

Szokatlan tények

Valószínűleg érdekel korábban miért nem hallottad ezeket az izgalmas biológiai tényeket. A másnaposság gyógyításától a robbanó fej szindrómáig, fortélyok, amiket tudnod kell.

1. Mindenkinek egyedi a nyelvlenyomata: Akár csak az ujjnak.

2. A zöldség, gyümölcs evése segít a testnek saját aszpirin előállításában: A szalicilsav a zöldségekben és gyümölcsökben természetesen előforduló anyag. Ez hozzájárul az aszpirin gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásához.

3. A szódabikarbóna fehéríti a fogakat: A fokhagyma segít kezelni a lábgombát, a méz csillapítja a másnaposságot.

4. A Facebook talán jót tesz az egészségnek: Tanulmányok szerint a kapcsolattartás családunkkal és barátainkkal elhárítja a memóriazavarokat és hozzá segít a hosszú élethez.

5. Robbanó fej szindróma igaz, de ritka: Akinek robbanó fej szindrómája van hangos, megfejthetetlen zajt hall, ami olyan mintha a fej belsejéből származna.

6. A rendszeres testmozgás csökkentheti nőknél a rák kockázatát: De csak akkor, ha eleget alszanak.

7. Memória: Az emlékek megtestesülnek érzékeinkben. Egy szag vagy hang felidézhet távoli történést a gyerekkorból. Az összefüggés lehet nyilvánvaló vagy megfejthetetlen.

8. Csontjaid pusztítják önmagukat: Amellett, hogy védik a szerveket és hozzájuk tapadnak az izmok, a csontok segítik szabályozni a kalcium szintjét. Ha ebből az alkotóelemből hiány van, bizonyos hormonok hatására a csontok lebontják, így megemelkedik a kalcium szintje a szervezetben, amíg a megfelelő extracelluláris koncentrációt el nem éri.

9. Az agynak hatalmas étvágya van: Csupán két százaléka a testsúlynak, de 20 százalékát igényli a test oxigén és kalória felhasználásának.

10. A pubertás átalakítja az agyat: Miért olyan nehéz a kamaszkor? A hormonok, mint például a tesztoszteron befolyásolja az idegsejtek fejlődését az agyban, és ezek a változások meghatározzák a viselkedést. Mint például érzelmi zavar, apátia, rossz döntéshozó képesség.

Forrás: Robert Phipps testbeszéd szakértő

100 elképesztő dolog, amit nem tudtál a testedről

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek