Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Hepatitis

májgyulladás

 • 2023-09-08 A hepatitis ABC-je

  A betegség még mindig sok áldozatot szed világszerte, ám ennek ellenére keveset tudunk a tüneteiről, kialakulásának okairól, fajtáiról, tehát úgy általánosságban a betegségről. Pedig bizonyos típusai ellen lehet védekezni, ha pedig ismerjük a tüneteket, hamarabb kaphatjuk meg a szükséges kezeléseket.

 • 2022-06-10 A nyár veszélyes a májra?

  Itt a nyár, a családi, baráti összejövetelek, a nyaralás, a pihenés, az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor előfordul, hogy kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és ennek veszélyes következményei lehetnek nemcsak a felszaladó kilók miatt, de májunk állapotára nézve is.

 • 2021-01-22 Okok, amelyek elszínezhetik a vizeletet

  A vizelet színe általában egységes sárga, amely azonban az átlátszótól a barnásig számtalan árnyalatra válthat. Az Urológiai Központ orvosa azokat az okokat vette sorra, amelyek elszínezhetik a vizeletet.

 • 2017-07-04 Nemcsak szerelemmel fertőz

  Július a hepatitis hónapja. Keveset beszélünk róla, pedig rendkívül fertőző betegség, és milliókat érint. Tévhit, hogy csak távoli országok lakossága veszélyeztetett, az igazság az, hogy a vírus akár egy horvátországi nyaralás során is elkapható.

 • 2013-09-17 Fertőző májgyulladás ütötte fel a fejét Kelet-Magyarországon

  Száz embert oltottak be fertőző májgyulladás (hepatitisz A) ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon és Ópályiban - írta keddi számában a Kelet-Magyarország.

 • 2013-08-18 A máj szerepe

  A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. A máj működését és betegségeit dr. Horváth Gábor, a Budai Hepatológiai Centrum vezető főorvosának segítségével foglaltuk össze.

 • 2013-06-05 7 nyáron összeszedhető nemibetegség

  Nemcsak a meggondolatlan kalandoknak lehet kínos következménye, hanem annak a strandolásnak, szaunázásnak és az egyéb gyanútlan nyári kikapcsolódásoknak is az esetek nagy részében a meggondolatlan flörtökből lesz baj, de sajnos szexuális érintkezés nélkül is érhet bennünket övön aluli támadás.

 • 2013-05-27 Vigyázzunk a májunkra!

  A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. Hatalmas tartalékokkal rendelkezik, s a károsító folyamatok ellenére is képes helyreállítani a szöveteit. Egy ideig... A máj szerepéről, működéséről és betegségeiről dr. Horváth Gáborral, a Budai Hepatológiai Centrum vezető főorvosával beszélgettünk.

 • 2013-04-25 "Elfelejtett" betegségek

  Mára már generációk nőttek fel úgy, hogy nincsenek személyes tapasztalataik olyan betegségekről, mint a szamárköhögés, a rubeola vagy a diftéria. Ez annak a hazai védőoltási rendszernek köszönhető, mely a gyakorlatban is kiállta a próbát: az oltással megelőzhető fertőző betegségek száma drasztikusan csökkent.