A hepatitis ABC-je

A betegség még mindig sok áldozatot szed világszerte, ám ennek ellenére keveset tudunk a tüneteiről, kialakulásának okairól, fajtáiról, tehát úgy általánosságban a betegségről. Pedig bizonyos típusai ellen lehet védekezni, ha pedig ismerjük a tüneteket, hamarabb kaphatjuk meg a szükséges kezeléseket.

„A hepatitis világnapját 2004. óta rendezik meg. 2010-től ez a nap július 28-a, a B vírus felfedezőjének és a vírus elleni vakcina kifejlesztőjének, Baruch Blumbergnek a születésnapja. Mivel sokan nem tudják, hogy mi okozza a betegséget, így többen is úgy élnek, hogy nem tudnak arról, hogy betegek. Ez azért is fordulhat elő, mert a vírusok okozta májgyulladás nem minden esetben jár tünettel. Ha pedig rossz a közérzetünk, fáradékonyak vagyunk, fájnak az ízületeink és izmaink, nem gondolunk arra, hogy a panaszainkat a hepatitis okozhatja. Fontos tudnunk azonban, hogy a hosszú időn át kezeletlenül hagyott betegségnek komoly következményei lehetnek, így például májzsugorodás vagy májrák. Ezért fontos, hogy időről időre figyelmet kapjon a betegség és ezzel csökkenjen a hepatitis áldozatainak száma” – mondta Dr. Szabó Olga, a Budai Egészségközpont belgyógyász, hepatológus szakorvosa.

A Hepatitis fajtái és a májgyulladás tünetei

Hatféle hepatitis vírust különböztetünk meg: A, B, C, D, E és G vírust. A májgyulladás lehet krónikus és akut, melyek számos hasonló tünettel rendelkeznek. A betegség kezdetén főként rossz közérzet, fáradtság, az ízületek és izmok fájdalma, láz, émelygés, fejfájás a jellemző. A gyulladás miatt megnövekedett máj a jobb oldalon, a bordák alatt fájdalmat is okozhat, és gyakran előfordulhat bőrkiütés is. Az akut májgyulladásra utaló tünetek a hányás, étvágytalanság, láz, hasmenés és a kiütések, de mivel ezek számos más betegség kísérői is lehetnek, ezért sokszor nem is gyanakodnak májgyulladásra. A hepatitis egyik tünete lehet, hogy a beteg „besárgul”, azaz a szeme fehérje és a bőre sárga színűvé válik. Ilyenkor a vizelet sötét és a széklet világos színűvé válik.

A hepatitis ABC-je

Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy melyik típusú hepatitisre mi a jellemző.

Hepatitis A
Az akut májgyulladásért gyakran a hepatitis A vírus tehető felelőssé. Főként szennyezett ételek és italok útján terjed, ezért nagyon fontos, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket a fogyasztás előtt alaposan megmossuk, valamint mi is mossunk kezet az étkezés előtt. Ha külföldre utazunk, fokozottan figyeljünk a testi higiéniára, valamint az élelmiszerekkel kapcsolatos higiéniai szabályok betartására. A hepatitis A vírus elleni védelem legbiztosabb formája a védőoltás.

Hepatitis B
Ahogy már fentebb is említettük, a B vírus az egyik olyan típus, ami akut májgyulladást okozhat, de ez sokszor nem kerül felismerésre az enyhe tünetek miatt, ilyenkor krónikus májgyulladásba mehet át. A hepatitis B a világ legfertőzőbb betegségeinek egyike, amely vérrel, vérkészítményekkel és szexuális úton is fertőz. Ugyanilyen veszélyes lehet, hogyha az előírásoknak nem megfelelően újra használják és nem megfelelően fertőtlenítik az injekciós, akupunktúrás vagy tetováló tűket, de a nem jól fertőtlenített körömvágó olló, a borotválkozó eszközök, vagy a fogkefe is vírushordozó lehet. Lappangási ideje több héttől akár több hónap is lehet, a betegség évekig lappanghat, ám hosszú távon komoly következményei lehetnek, például májzsugor vagy májrák. A vírus azért is veszélyes, mert a várandós nők a kisbabát is megfertőzhetik. A hepatitis B vírus esetében is védőoltással lehet elérni a megbetegedés elleni védelmet, melyet Magyarországon 1999-től a 13 évesek kötelezően kapnak az iskolában. A vírus szaporodása gyógyszerrel gátolható, így megakadályozható a betegség előrehaladása is.

Hepatitis C
A krónikus májgyulladás egyik okozója, amely vérrel és véres eszközökkel terjed. A legveszélyeztetettebb közösség a közös vénás tűt, illetve a megosztott eszközzel orrba szippantott kábítószert használók köre. Mivel a C vírusnak számos típusa létezik, így jelenleg nincs ellene védőoltás. Amennyiben a családban előfordult a betegség, érdemes mindenkinek elvégeznie a szűrővizsgálatot, illetve ahogy a hepatitis B esetében is, kerüljük a közös borotva, fésű, törölköző használatát. Ha a betegséget időben diagnosztizálják és gyógyszeresen gyógyítják, megszűnik a vírusfertőzés, jó esetben (ha még nem alakult ki májzsugorodás) a máj teljesen meggyógyulhat, regenerálódhat.

Hepatitis D
A krónikus májgyulladást okozó D vírus a hepatitis B-hez hasonlóan terjed, de ezzel a vírussal csak az fertőződhet, aki már korábban fertőződött a B vírussal.

Hepatitis E
Az A vírushoz hasonlóan széklettel szennyezett étellel terjed, így, ha betartjuk a higiénés tanácsokat, elkerülhetjük a megbetegedést. Sajnos, nincs ellene védőoltás.

Mi okozhat még májgyulladást?

• Különböző mérgek, gyógyszerek
• Túlzott alkoholfogyasztás is
• Autoimmun folyamatok, illetve anyagcsere betegségek
• Kialakulhat egyéb fertőző betegség (pl. a szalmonella) szövődményeként

Hogyan diagnosztizálható?

A diagnózis felállításában segítenek a fennálló panaszok, tünetek, kórelőzmények, valamint a páciens életmódjának, fertőződési lehetőségeinek feltérképezése. Ezután következik a laborvizsgálat, a vírusszerológia és a hasi ultrahangos vizsgálat. A krónikus májgyulladások előrehaladottságának megítélésére korábban gyakran végzett májbiopszia helyett ma már FibroScan vizsgálatot használnak, ami egy speciális ultrahangos eszközzel történik és a máj merevségét méri, melyből szoftverek számítják ki a fibrózis (rostosodás) és szteatózis (zsírosság) mértékét.

„Bizonyos esetekben az immunrendszerünk kevésbé reagál a fertőzésre, így a tünetek enyhék lehetnek, vagy elmaradhatnak. A betegséget ezért gyakran késői stádiumban ismerik fel, időnként csak komolyabb, már májzsugorodásra utaló tünetek, mint például fogyás, sárgaság, haskörfogat növekedése, lábszár dagadás, zavartság alapján. Ezért fontos, hogy tünetmentes állapotban is megtörténjen a Hepatitis vírusok szűrése. Ha egzotikus helyre szeretnénk utazni, jó előre tájékozódjuk a szükséges védőoltásokról, ugyanis a megfelelő védelem kialakulásához időre lehet szükség. Azonban itthon, Magyarországon és a környező országokban is fontos megkapni az elérhető védőoltásokat a hepatitis B és A vírusok ellen, valamint törekedni a biztonságos szexre és a fertőzött vérrel, szövetnedvekkel szennyezett eszközök érintésének kerülésére. Fontos az alapvető higiénés szabályok betartása, így az egyik legfontosabb a szappanos kézmosás étkezés előtt és a mosdó használata után” – mondta a szakorvos.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek