Válogatósság, vagy evészavar?

Válogatósság, vagy evészavar?

Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros.

Gyakori panasz a szülő csoportokban

A játszótéren, online csoportokban vagy a bölcsődei, óvodai folyosókon is gyakran felmerülő téma az étkezés. Alig eszik, válogatós, most éppen három féle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyi féle étkezési probléma merülhet fel. Ilyenkor általában a legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, vagy a majd kinövi tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők abban bízva, hogy az idő majd megoldja a problémát.

A 1,5-6 éves gyerekek harmadánál előfordulhatnak különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a kivárás olykor komoly következményekkel is járhat, ezért nem érdemes halogatni a szakember felkeresését. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, illetve az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Mindkettő hasonló korcsoportban fordul elő, a különbség, hogy az evészavar már születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt, vagy kiscsoportban kialakul, az első tünetek tehát már ekkor megjelennek.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, megeheti, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogadja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, az evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Válogatósság, vagy evészavar?

Magától nem múlik el

A válogatósság a normál fejlődés része, mely általában a gyerekek 6 éves korára elmúlik. Az evészavar azonban felnőtt korra is megmaradhat, kezeléséhez pedig több szakember bevonására is szükség lehet.

A bizonytalanok vagyunk, inkább kérjük szakember segítségét. Ez mindenképp indokolt, ha 1,5 évesnél fiatalabb gyermeknél tapasztaljuk a tüneteket, az evés napi problémát okoz, esetleg sírás, szorongásos tünetek is kísérik, a súlyfejlődése elmarad az életkorától. Ha a gyermek kevesebb, mint 20 féle ételt fogad el, vagy ha az evés ideje a hosszadalmas kínálás és próbálkozások miatt rendszeresen elhúzódik – mondta Sarnyai Tünde dietetikus.

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Ha a gyermek játék, vagy evés közben egyik pillanatról a másikra heves köhögésben tör ki, akkor elképzelhető, hogy félrenyelt, vagy lenyelt valamit.

Betegség, vagy idegentest?

Az idegentest lenyelése kapcsán fellépő köhögés egyértelműen különbözik a betegségek, kórokozók következtében fellépő köhögéstől. Ilyen esetben a köhögés mindig nagyon hirtelen jelentkezik, görcsös jellegű, a gyermek ijedt, levegő után kapkod, a nyakához nyúl, arca kipirult az erőlködéstől. A félrenyelés azonban nem mindig jár intenzív köhögéssel, okozhatja a légutak teljes elzáródását is. Ilyenkor a gyermek képtelen köhögni, vagy lélegezni, rövid időn belül elveszti az eszméletét.

A kisgyermekek hirtelen, heves köhögése komoly bajt jelezhet!

Ha a gyermek köhög, akkor bíztassuk erre a továbbiakban is, így van rá esély, hogy felköhögi a félrenyelt falatot. Nézzünk a szájába, és ha látszik az idegen test, távolítsuk el. Ha nem látható, üljünk egy székre, a gyermeket fektessük a lábunkra úgy, hogy a feje kissé lelógjon. Egyik kezünkkel támasszuk meg a mellkasát, a másik kézzel határozottan, de nem túl erősen 4-5 alkalommal mérjünk ütést a két lapocka közé a hátára. Ezt követően nézzük meg, hogy látszik-e az idegentest. Ha nem, ismételjük tovább a műveletet. Csecsemőknél is hasonlóan végezzük a mozdulatot, náluk azonban az ujjbeggyel mérünk ütést a lapockák közé, és a hátukra fordítva mellkasi lökést is végzünk ötször.

Dr. Hidvégi Edit
gyermekgyógyász

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek