Természetes alapanyagok a közétkeztetésben

Természetes alapanyagok a közétkeztetésben

Változás, "fokozatos átállás" figyelhető meg a közétkeztetésben, a menzákon, az iskolai büfékben. Fontos, hogy az iskolai ételek ne különböző porokból, mesterséges anyagokból készüljenek. Az évek alatt 29-ről 79 milliárd forintra emelték a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrásokat, ez pedig fedezetet is biztosít arra, hogy minőségibb alapanyagokból tudjanak a konyhákon dolgozni.

Minél kevesebb mesterséges, és minél több természetes alapanyagot használjanak az iskolai közétkeztetésben, ez a kormányzat célkitűzése - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára egy budapesti szakácsverseny előtt.

Fontos az egészségmegőrzás, egészségesebb életmódra, több mozgásra, stressszmentes életre, és arra van szükség, hogy az emberek jobban odafigyeljenek arra, mit esznek. Az OECD egyik felmérés szerint nincs még egy ország a fejlett országok között, ahol többet sportolnának az iskolás korú fiatalok, mint nálunk, ez annak köszönhető, hogy Magyarországon bevezették a mindennapos testnevelést.

Magyarország az elsők között van abban is, hogy "a legtöbb gyermek kapja meg a legtöbb féle védőoltást", és elsők között vagyunk a dohányzás elleni küzdelemben is: 2014 óta 200 ezerrel csökkent a dohányzók száma.

A szakácsverseny kiemelt célja, az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: "Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében". A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől.

Természetes alapanyagok a közétkeztetésben

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek