Szénanáthából asztma? Nem feltétlenül!

Szénanáthából asztma? Nem feltétlenül!

Az allergiás rhinitis a felső légutak krónikus gyulladásos betegsége, amely a gyermekek 45 százalékánál allergiás asztmává fejlődik. Az Allergy című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint a korán megkezdett allergénspecifikus immunterápia segítségével hatékonyan csökkenthető az asztma kialakulásának a kockázata, és a kezelési költségek is jelentősen mérsékelhetők. Dr. Moric Krisztinát, az Allergia Központ allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakemberét kérdeztük a gyermekek allergénspecifikus immunterápiájáról.

Az allergiás rhinitisről

-A felső légúti tünetekkel (orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés), valamint a szem könnyezésével, duzzanatával és kivörösödésével járó allergiás rhinitis (hétköznapi nevén: szénanátha) jelentősen befolyásolhatja a gyermekek életminőségét. A kellemetlen tünetek megzavarják az alvást, és ronthatnak az iskolai teljesítményen is – ismerteti dr. Moric Krisztina. A szezonális rhinitis tünetei az év bizonyos időszakaiban, általában tavasszal és nyáron jelentkeznek, és főként a pollenek okozzák. Az egész éves allergiás rhinitis egész évben fennálló tüneteket okoz, és olyan allergének váltják ki, amelyek folyamatosan jelen vannak a gyermek környezetben (pl. poratka, állatszőr). A viszkető orr, orrfolyás, tüsszögés és viszkető szemek tüneteinek enyhítéséhez antihisztamin készítményeket írunk fel, míg az orrdugulás és az orrfolyás mérsékléséhez orrsprayk használatát javasoljuk a szülőknek – magyarázza a doktornő, aki hozzáteszi, hogy a szénanátha az allergiás asztma kialakulásának fő kockázati tényezőjeként ismert.

Szénanáthából asztma? Nem feltétlenül!

Az allergén specifikus immunterápia

-Az immunterápia olyan tartós megoldást jelent az allergiás rhinitisszel küszködő gyermekek kezelésében, amivel hosszú évekre megszüntethetjük betegségük tünetei. A terápia során 3-5 év alatt fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetet az allergénhez, így az megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét. A kezelés további előnye, hogy képes megakadályozni az allergia súlyosbodását és az asztma kialakulását is – hangsúlyozza Moric doktornő, majd hozzáteszi: ennek azért van óriási jelentősége, mert az atópiás (allergiára hajlamos) gyerekeknél az allergia megjelenése a gyermekkor folyamán egy jellegzetes sorrendben jelentkeznek. A nagyon száraz, ekcémás bőrű gyerekeknél nagy valószínűséggel jelentkezik ételallergia is, majd később szénanátha és az asztma. Ezt a jelenséget atópiás menetelésnek hívjuk.

A korai allergénspecifikus immunterápia jelentősége

Az Allergy című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik 5 éves korukban kezdik meg az allergiás rhinitis szublingvális (nyelv alatt alkalmazható) immunterápiáját, kisebb az allergiás asztma kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik később részesülnek terápiában. A vizsgálatban 812 olyan gyermek vett részt, akiknél közepesen súlyos vagy súlyos allergiás rhinitist diagnosztizáltak. 305 gyermeknél 5 évesnél fiatalabb korában diagnosztizálták a betegséget, 253 gyermeknél 5 és 7 éves kor között, 254 gyermeknél pedig 7 évesnél idősebb korában derült fény az allergiás rhinitisre. Közülük 414-en csak tünetcsillapító gyógyszert használtak a diagnózist követő 3 évben, míg 398 gyermek a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszeres kezelés mellett szublingvális allergénspecifikus immunterápiában is részesült.

A vizsgálat kimutatta, hogy a szublingvális immunterápiát 5 éves korban elkezdő gyermekek 19 százalékánál alakult ki allergiás asztma a későbbiekben; ezzel szemben a 12 éves korukban immunterápiában részesülők 29 százalékuknál alakult ki a betegség. A modellezés alapján a kutatók azt is megjósolták, hogy az 5 éves korukban közepes vagy súlyos szénanáthával diagnosztizált gyermekek 27 százalékánál jelentkezik az asztma a következő évtizedben, ha nem részesültek allergénspecifikus terápiában.

A kutatás arra is fényt derített, hogy az életminőség javulása mellett a költségek is jelentősen visszaszoríthatók egy időben megkezdett immunterápiával. Összességében pedig az időben elkezdett immunterápiát hatékonyabbnak ítélte meg a kutatás az évről évre optimalizált tüneti gyógyszeres kezeléshez képest.

-Az allergén specifikus immunterápiát – szülői felügyelet mellett – akár egy nagyobbacska gyermek is képes elvégezni. A meghatározott allergénmennyiséget cseppek vagy tabletta formájában kell a nyelv alá juttatni, ahonnan az felszívódik; a procedúra pedig a gyermek otthonában elvégezhető – ismerteti dr. Moric Krisztina, az Allergia Központ szakembere.

Forrás: Allergia Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek