Mivel erősíthető a gyermek immunrendszere?

Mivel erősíthető a gyermek immunrendszere?

Minden szülő tudja, hogy ha közösségbe jár a gyermeke, akkor 2-3-szor gyakrabban betegszik meg valamilyen fertőzésben, tipikusan felső légúti fertőzésben, mintha otthon lenne. A különféle bakteriális és vírusos kórképek rizikója csökkenthető, ha a gyermek gyakran mos kezet, kellő mennyiségű alvással támogatja az immunrendszerét, illetve ha a fertőző beteg gyerekeket nem viszik közösségbe.

Emellett bizonyos vitaminok, nyomelemek és probiotikumok szedése is kedvező hatású lehet, ha a köhögéssel, torokfájással, orrfolyással, fülpanaszokkal és alkalmanként lázzal járó légúti fertőzések megelőzése a cél.

Immunerősítés? Sokan elsőként a C-vitaminra gondolnak

Ha megelőzésről van szó, a hangsúly a rendszeres C-vitamin-bevitelen, a szervezet optimális aszkorbinsav-szintjének a biztosításán van. A friss zöldségek, gyümölcsök közül több is ideális C-vitamint forrást jelent, azonban nem minden gyerek fogyaszt belőlük eleget. Pedig érdemes C-vitaminnal támogatni a szervezetet.

Vizsgálatok alapján gyermekeknél 14 %-kal rövidíti le a nátha időtartamát a megelőzési céllal alkalmazott C-vitamin. Továbbá, a megbetegedést megelőzően is szedett C-vitamin a megbetegedés súlyosságát is képes enyhíteni. Amennyiben a C-vitamin szedése – az “eső után köpönyeg” jegyében – csak a náthás tünetek megjelenését követően kezdődik el, a vitamin már nem tudja számottevően csökkenti sem a meghűléses tünetek súlyosságát, sem a betegség időtartamát.

Európai ajánlások alapján óvodásoknál körülbelül napi 25 mg, iskolásoknál napi 40-80 mg az átlagos napi szükséglet C-vitaminból.

Mivel erősíthető a gyermek immunrendszere?

Gondolni kell a D-vitaminra is!

Újabban a D-vitaminhoz kifejezett immuntámogató hatást kötnek, és hosszú azoknak a bizonyítékoknak a sora, amik szerint a D-vitamin-hiányos szervezet sokkal kitettebb a különféle légúti fertőzéseknek, mint a D-vitaminnal megfelelően ellátott. Erre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívja a figyelmet. Példaként hozza a WHO azt, hogy a tüdőgyulladással kórházba kerülő gyermekeknél igen gyakori a D-vitamin-hiány. Megéri tehát pótolni a D-vitamint. Egy japán gyermekek bevonásával végzett vizsgálatból az derül ki, hogy a napfényhiányos, téli hónapokon át szedett D-vitamin 40 %-kal csökkentheti az esélyét annak, hogy egy gyermek influenzás legyen.

Magyarországon az 1 éves kor feletti gyermekeknek naponta 600-1000 NE D-vitamin-bevitelt javasolnak októbertől márciusig. Serdülőknél a napi adag 800-1000 NE.

A cink mint immunerősítő

A cink direkt antivirális hatású, és ezt a vírusellenes hatást már a koronavírusok esetén is kimutatták. Ez a nyomelem csökkenti a különféle légúti fertőzések – köztük például a gyermekkori tüdőgyulladás - rizikóját, illetve már kialakult megbetegedések esetén azok hosszát.

Aki kiegyensúlyozottan, vegyesen táplálkozik, az elegendő cinkhez jut, mert a húsok, a teljes kiőrlésű termékek és a különféle magok cinkben dúsak. Egy óvodáskorú gyermek naponta körülbelül 5 mg, míg egy iskolás napi 10 mg cinkbevitelt igényel.

Karban tartott bélflóra, támogatott immunrendszer – a probiotikumok hatása

Az egészséges bélflóra kedvezően hat az immunrendszer működésére, míg az egyensúlyából kibillent bélrendszeri flóra fertőzésekkel hozható kapcsolatba. Tudni kell, hogy a táplálkozás jelentősen befolyásolja a bélflóra egészségét: a rostokban dús táplálékok, a tejsavós termékek fogyasztása éppen úgy kedvező hatású, mint a gyümölcsök vagy a zöldségek étlapon szerepeltetése. Emellett, számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a jótékony baktériumok, vagyis a probiotikumok alkalmazása is hozzájárulhat ahhoz, hogy ütőképesebb legyen az immunrendszer, és a gyermekeknél ritkábban alakuljon ki légúti fertőzés. Amennyiben mégis fellép a fertőzés, akkor a probiotikummal erősített bélflóra segíthet abban, hogy a panaszok rövidebb idő alatt múljanak, enyhébb legyenek.

Emellett, a probiotikumot szedő gyermekeknél, ha megbetegszenek is légúti fertőzésekben, ritkábban van szükség antibiotikum-alkalmazásra. Valamennyi probiotikumos vizsgálati eredményt összesítve körülbelül 11 %-kal kisebb az esélye a légúti fertőzéseknek azoknál a gyermekeknél, akik probiotikumot szednek. Természetesen, életkortól és a probiotikum típusától, adagjától függően lehetnek eltérések. A legtöbb tudományos közlemény Lactobacillus, Bifidobacterium vagy Streptococcus thermophilus baktériumok adásához köt pozitív hatást.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek