Mit ehet karácsonykor a várandós kismama?

Mit ehet karácsonykor a várandós kismama?

A karácsony a szeretet ünnepe, és persze az elképesztő mennyiségű ételé. Ezt pedig hiába is tagadnánk, megszokott dolog, hogy karácsonykor olyan mennyiségeket eszünk, amiket máskor még csak el sem tudunk képzelni.

A várandósoknak a koronavírus-járvány ellenére is az ünnep most is lehet szép,  de a neten keringő tévhitek és a rossz beidegződések miatt az idén is érdemes szót ejteni arról: mit is ehet a kismama az ünnepi asztalról?

A tengeri finomságok

A kisebb-nagyobb tengeri lényeket terhesen érdemes kerülni. Hazánk nem tengerparti ország, vagyis könnyen előfordulhat, hogy a távolról ideszállított herkentyűk nem elég frissek, így elfogyasztásuk komoly gondokat okoz.

A hazai hallal azonban más a helyzet – amiből a rántott finomságok és a halászlé kerül az asztalra – nyugodtan fogyaszthatóak. Sőt, a halak meglehetősen sok értékes anyagot tartalmaznak, amire a kismamáknak is nagy szükségük van!

A kávé a süti és a többi

A kismamák számára a tévhitekkel ellentétben a kávé nem tiltott, sőt, az alkohol sem! Itt a lényeg a mértékletesség. Egy féldeci bor az ünnepi ebédhez, vagy napi maximum 1-2 csésze kávé tökéletesen összeegyeztethető a várandóssággal is, de ennél többet nem szabad belőlük fogyasztani!

Mit ehet karácsonykor a várandós kismama?

A süteményekkel inkább a cukorral van a baj. A túlzott cukorfogyasztás erősen megemelik a vércukorszintet, és bizony hizlalnak is. Sok kismama  akkora többletsúlyt szed fel a várandóssága alatt, amitől később nagyon nehéz megszabadulni, ráadásul a babára és a mamára is veszélyes lehet.

Mértékkel

Ne együnk kettő helyett, hiába traktál ezzel a nagyi, a szomszéd néni, vagy akár a népi bölcsességek. Sokan a hízástól való félelmükben nem csak az evéssel bánnak óvatosan, hanem a várandósvitaminokkal is. A kismamának kellenek a tápanyagok, hiszen ezek teszik lehetővé a kicsi fejlődését. Ebben pedig mára szinte elengedhetetlen a várandósvitamin segítsége.

Ha igazán jó vitaminkészítményt választunk, akkor figyelembe kell venni, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő igényei is vannak, vagyis megfelelően tagolt lesz. A tagoltsághoz pedig már hozzátartozik az is, hogy a harmadik trimeszterre a B6-vitaminon kívül a többi B-vitaminra már nincs szükség, vagyis ezek elhagyhatóak, amivel jelentősen csökkenthető az általuk okozott étvágynövekedés is.

Ezen felül a várandósvitaminok esetében figyelni kell arra is, hogy a bennük szereplő anyagok szerves kötési formában legyenek jelen –  így akár 80 százalékkal is jobb a hasznosulásuk – , valamint komplexek legyenek, vagyis a lehető legtöbb anyagot tartalmazzák, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

Dr. Angyal Géza
szülész-nőgyógyász

A cikk a Patika Tükör decemberi számában jelent meg!Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek