Almás-fahéjas zabkeksz gyerekeknek
Gondolom, minden gyerek szeret az iskolában valamilyen édességet enni a tízórai mellé vagy után, főleg, ha 5-6 órájuk van. Ez nálunk is így van. Én főleg müzli szeleteket vettem, abból is a csökkentett cukortartalmút, de egy idő után unalmas lett. Ezért készítettem itthon zabkekszet. A mostani recept egy alap, ami kiegészíthető akár aszalt gyümölcsökkel is.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg zabkorpa
- 1 nagyobb alma hámozva, reszelve
- 10 dkg margarin
- 2 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- ½ sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
A zabpelyhet zsiradék nélkül pirítsuk barnára, de vigyázzunk, hogy ne égjen le. Amíg hűl, addig a tojásokat keverjük habosra a cukorral és a margarinnal, adjuk hozzá a sütőport, fahéjat, szegfűszeget, zabkorpát, almát. A kihűlt zabpelyhet daráljuk le, kicsit durvábbra, mint a diót szoktuk. Végül ezt is keverjük a masszához. A tepsibe tegyünk sütőpapírt, formázzunk golyókat a masszából, és a lapon nyomkodjuk szét. Kb. 0,5 cm vastagságú legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Ebből a mennyiségből nekem 18 db lett. Zárjuk le a sütőt és hagyjuk benne a kekszeket kihűlésig.
Tipp! Mindenféle aszalt gyümölcsöt tehetünk bele, vagy kandírozott gyümölcsöket, ezzel még érdekesebbé tehetjük. Ha szeretnénk az egyik felét csokimázba is tehetjük, ez kevésbé egészséges.
Jó tudni! A zabpehely és zabkorpa lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Ha ügyelnünk kell rá, akkor a cukrot is lehet helyettesíteni nyírfacukorral, vagy édesítőszerrel.
Tápérték (100 g):
|
Zabpehely |
Zabkorpa |
Tojás |
Kristálycukor |
Rama |
Alma |
Energia |
372 kcal |
386 kcal |
143 kcal |
390 kcal |
630 kcal |
52 kcal |
Fehérje |
13,5 g |
16,1 g |
12,6 g |
0 g |
0 g |
0,2 g |
Zsír |
7,0 g |
5,3 g |
9,5 g |
0 g |
70 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
58,7 g |
68,5 g |
1,8 g |
99,9 g |
0 g |
13,8 g |