A menzán ehetők a diétás ételek?

A menzán ehetők a diétás ételek?

Hányszor hallotta már, hogy a menzás paradicsomos káposzta sokkal finomabb, mint amit ön főz? A gyerekeknek olykor különös az ízlésük, de ha szeretnek az iskolában enni, annak örülni kell. De mi a helyzet azokkal, akik ételérzékenységgel küzdenek?

 

A menzareformként elhíresült közétkeztetésről szóló rendelet (37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet) szabályozza a nevelés-oktatási intézményekben, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban adható ételek elkészítésének módját, pontos összetételét és tápanyagtartalmát. A szabályozás vonatkozik a fekvőbeteg-ellátásra, a szociális intézményekre, a gyermekjóléti alapellátásra és a gyermekvédelmi szakellátásra is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben azért indította el a menzareformot, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak. Kevesebb zsírral, sóval és cukorral, több zöldséggel és gyümölccsel készülnek az ételek. A rendelet pontosan meghatározza, melyik korosztálynak mi adható és mi nem (pl. 3 éven aluliaknak csak 1,5 százalékos tej), miből mennyit kaphatnak, illetve hogyan kell feltüntetni a szükséges információkat: a kicsiknek piktogrammal kell jelölni, hogy a sótartóban lévő só túlzott fogyasztása ártalmas.

Szülői kontroll

A szülő bármikor megtekintheti a heti menüt (ezt az intézményekben ki kell függeszteni!), ezen feltüntetik, mik az aznapi allergének. A főétkezéseknek tartalmazniuk kell állati eredetű fehérjeforrást, és ha egész nap bent van a gyerek, három adag gabona alapú élelmiszert kell kapnia, ebből legalább egynek teljes kiőrlésűnek kell lennie, illetve 3 dl tej és/vagy tejtermék jár neki. Inni vagy 100 százalékos koncentrátumból készült gyümölcslevet kaphat vagy ivó-, illetve ásványvizet. (A rendelet pontos szövege a Nemzeti Jogszabálytár oldalán, a www.njt.hu címen olvasható.)

Szakorvosi vélemény alapján az intézményeknek diétás étkeztetést kötelező biztosítaniuk, ugyanis manapság sok gyereknek van tejfehérje-allergiája, de sokan küzdenek laktóz- és lisztérzékenységgel is. A vegetáriánus és vegán menüről azonban nem kötelesek gondoskodni, hiszen az ilyen táplálkozás követése meggyőződésből fakad, nem a szakorvos rendeli el.

A menzán ehetők a diétás ételek?

Szeretik a gyerek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) fontosnak tartja, hogy a gyerekek a menzán ne csak megkapják az egészségesebb ételeket, hanem tudatosan azokat válasszák máskor is, esetleg otthon is kérjék az új alapanyagokat. Az „Élj könnyebben!” egészségnevelő kampánya keretében 2017 elején a megszavaztatták a legfinomabb menzakajákat. A játékban 44 magyarországi település 298 osztályának 7500 tanulója vett részt online. („Az év közétkeztetője 2016” címet a martonvásári HPM Plusz Kft. kapta.) Az 50 legnépszerűbb menzaétel listáját az OGYÉI hozzáférhetővé tette receptekkel, ételfotókkal együtt a merokanal.hu oldalon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek